U Jablanici su ponovo počele padati kiše oko 15 sati, nakon što je grad nedavno pretrpio katastrofalne poplave.

U Jablanici ponovo kiša: Kakvo nas vrijeme očekuje večeras u BiH?
Foto: Facebook

Prvobitni pljusak bio je intenzivan, ali je do 15:30 sati oslabio. Ipak, kiša nastavlja da pada u ugroženim područjima, posebno u Donjoj Jablanici, gdje je najmanje 13 ljudi izgubilo život, a za mnogima se još traga.

Poplave su uzrokovale razorne posljedice: brojni domovi su srušeni, a saobraćajnice i mostovi ozbiljno oštećeni. Željeznička pruga takođe je pretrpila štetu, a stanovnici pogođenih područja suočavaju se s gubitkom svojih domova. Mnogi su ostali bez krova nad glavom i hitno se traži smještaj za veliki broj ljudi.

Meteorološki zavod FHMZ izdao je upozorenje o mogućim lokalnim pljuskovima tokom dana i dijela večeri. Očekuje se da će kiša na jugu zemlje biti praćena grmljavinom.

"Tokom dana i dio večeri se očekuju lokalni pljuskovi, koju na jugu zemlje mogu biti praćeni grmljavinom", saopštili su iz FHMZ.

Prognoza predviđa količinu padavina između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, dok se u sjevernim dijelovima Hercegovine, kao i zapadnim, istočnim i centralnim oblastima Bosne, može očekivati i do 30 l/m². Stanovništvo je na visokom stepenu pripravnosti dok se situacija može dodatno pogoršati.