Foto: Tuzlanski.ba

Malezijski zvaničnici su danas, nakon niza tragičnih avionskih nesreća, najavili plan za otvaranje nove aviokompanije koja će saobraćati u Jugoistočnoj Aziji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nova aviokompanija Fly Mojo potpisala je ugovor sa proizvođačem aviona Bombadier za 20 putničkih aviona u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Ugovor uključuje mogućnost kupovine dodatnih 20 CS100 aviona uz cijenu povećanu na 2,9 milijardi dolara.

Etihad 777 flightAvioni će iz gradova Johor Bahru i Kota Kinabalu početi saobraćati u oktobru ove godine. Prošle godine su dvije malezijske aviokompanije pretrpjele katastrofu. U martu je avion MH370 nestao na liniji od Kuala Lumpura do Pekinga, u julu se avion Malaysia Airlinesa srušio iznad Ukrajine, a u decembru je avion AirAsia pao u Javansko more. Niko od putnika koji su bili ukrcani na tri aviona nije preživio.

U saopćenju za javnost kanadske kompanije Bombadier navodi se da je zamjenik malezijskog ministra saobraćaja Aziza Kaprawi izjavio:

"Najavljivanje nove aviokompanije u Maleziji uzbudljiv je način da se započne LIMA (Međunarodna  pomorska i avio izložba koja počinje danas). Ultra moderna flota aviona CS100 imat će ključnu ulogu u povezivanju malezijskog poluotoka i Sabaha i Sarawaka, odnosno Bornea, kao i ostalih dijelova regije."

Fly Mojo će biti prva aviokompanija u regionu koja će nuditi usluge prevoza avionom CS100 koji ima 125 putničkih mjesta.

(Tuzlanski.ba/Anadolija)