Marina za najbogatije: Okupio 800 miliona dolara vrijedne jahte
Foto: Tuzlanski.ba

Miami je ove zime dobio jedinu američku megamarinu koja može primiti do 50 brodova dužine veće od 150 metara

Posljednjih godina svijet se dijeli na jedan posto "onih" i 99 posto svih ostalih. A ove zime na sedam dana Miami je postao stjecište "onih" 0,1 posto, piše Forbes.

Zasluge za to idu Mehmetu Bayraktaru, turskom biznismenu koji je zimus u Zaljevu Biscayneu otvorio marinu Island Gardens Deep Harbor za superjahte i time praktično odmah nakon otvorenja u jednom trenutku privukao 20 brodova u vlasništvu mahom milijardera.

To je danas jedina luka u Sjevernoj Americi koja je u stanju u svakom trenutku prihvatiti na vez 50 jahti dugih više od 150 metara. Ukupna vrijednost 20 brodova koji su se tamo u jednom trenutku zatekli na hrpi, bila je čak 800 miliona dolara. Mark Cuban, vlasnik NBA kluba Dallas Mavericks doplovio je, primjerice, svojim Fountainheadom dugim čak 88 metara i ne jedan fotoreporter trudio se uhvatiti košarkaški teren na samom vrhu broda.

Slobodni prostor od 21.000 metara kvadratnih, dva superluksuzna hotela do 2018... investitori se nadaju da će u kratkom vremenu od megamarine koju uređuju u izrazito euvropskom stilu, napraviti američki Monaco ili St. Tropez.

Bayraktar inače potječe iz superbogate turske obitelji, čiji poslovni tragovi sežu još iz 1950-ih godina i biznisa s automobilskim dijelovima.

A sada se nada da bi svojim projektom mogao stvoriti vlastito carstvo vrijedno milijardu dolara, i to unatoč tome što njegova firma nije i neće posjedovati zemljište nego će ga samo iznajmljivati kao koncesionar. U januaru najveća popunjenost luke bila je 50 posto. Pristajanje se naplaćivalo između 10 i 350 dolara po metru kvadratnom dnevno, što je ovisilo o tome je li bila riječ o mjesečnom, sezonskom ili godišnjem najmu. (express.hr)