Lovac NATO-a pratio avion Air Serbia u ruskom zračnom prostoru
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak navečer da je u srijedu ruska zračna kontrola obavijestila Beograd da je jedan borbeni avion NATO-a u ruskom zračnom prostoru pratio let aviona Air Serbia nedaleko od ruske granice s Letonijom.

“Sutra će država da uputi zahtev – da tražimo dodatne informacije od Rusa, ali ćemo da tražimo i od NATO-a informacije i da vidimo ko se to pravi pametan, sa kojim to lovcima da ugrožava civilno vazduhoplovstvo i da ugrožava civile na nekom letu. I što se prave pametni, ili je to slučajnost, ali bi bilo lijepo da nam to kažu”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Phantom ili Eurofighter

Vučić je kazao da se radilo o vojnom lovcu, da je najviše podsjećao na avion Phantom 15 ili Eurofighter sive boje i da je “očigledno u ruskoj vazdušnoj zoni bio neki od NATO aviona koji je išao samo kilometar ispod našeg aviona”.

Rekao je da Srbija ima tačne koordinate gdje se taj avion pojavio.

“Ovo vam govorim da biste razumjeli razmjere pritiska sa kojima se suočavamo, jer je Srbija jedina zemlja koja ima letove sa Moksvom i Sankt Peterburgom na istom nivou kakve je imala. Govorili su kako je ukrajinska krv na našim avionima. Nešto se ne sećam da su zaustavljali letove Kijev – London, Kijev – Budimpešta i Kijev – Beč kada je NATO bombardovao Srbiju”, istakao je Vučić. (Agencije)