Foto: Tuzlanski.ba

Električni transformatori na Kosovu, pored električne energije, postali su važne tačke prenosa poruka o potrebi osnaživanja uloge žena, piše Anadolu Agency (AA).

U sedam većih kosovskih gradova, Prištini, Prizrenu, Peći, Đakovici, Mitrovici, Gnjilanu i Uroševcu, transformatori su oslikani različitim bojama, pretvarajući ih u umjetnička djela koja poručuju “Zajedno jači“.

U najnovijem projektu, koji je osmislila i finansirala Kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS), u vlasništvu turskih kompanija Calık Holding i Limak, nekoliko nedelja je realizovala umetnička organizacija Centar za razvoj umjetnosti – Q'art. Umetnički dio projekta izveli su kosovski i strani umjetnici.

Margarita Rashiti iz Kancelarije za informisanje KEDS-a za AA kaže da su poruke za osnaživanje žena počele da se materijalizuju tokom marta, poznatog kao mjesec žena.

Rashiti ističe da su transformatori oslikani porukama koje se odnose na osnaživanje uloge žena u društvu.

“Fokus je uglavnom na osnaživanju žena u društvu i svaka od njih ima poseban koncept i poruku u zavisnosti od umjetnika koji je radio na oslikavanju transformatora. Postoji sedam veoma lijepih i moćnih poruka koje imaju veliki uticaj na razvoj žena u društvu“, kaže Rashiti.

Dodaje da uloga žene u kosovskom društvu nije onakva kakva bi trebala da bude i zato svaki građanin ima obavezu da radi na postizanju ravnopravnosti.

Transformator u prištinskom naselju Tophane oslikao je umjetnik Renea Begoli, a urađen je u svetlim bojama kako bi “donio dobar život i energiju“.

Neke od transformatora ukrasila je švicarska umjetnica Krystel Suire, a u njenom fokusu su bile žene skijaši, inženjeri, kuharice, doktorice i vozačice, kako bi se prikazala jednakost moći i volje žena sa muškarcima.

Ovaj projekat je deo megaprojekta "Art n'trafo" koji je KEDS započeo zajedno sa organizacijom Q'art 2021. godine.

Ukupno 27 malih i velikih transformatora do sada je poprimilo umjetničku formu širom Kosova, većina u prijestonici Prištini, kojima se promoviše napredak kosovskog društva i uljepšavaju lokaliteti na kojima se nalaze.