Kina ukida "politiku jednog djeteta"
Foto: Tuzlanski.ba

Vlasti Narodne Republike Kine ukinule su zakon kojim je većini bračnih parova u toj zemlji tri decenije bilo zabranjeno da imaju više od jednog djeteta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kineska državna novinska agencija Xinhua je na službenom profilu na društvenoj mreži Twitter objavila vijest o ukidanju kineske „politike jednog djeteta“.

„Svim parovima će od sada biti dozvoljeno da imaju dvoje djece“, navodi Xinhua citirajući saopćenje Komunističke partije Kine.

Ova odluka je odnesena tokom posljednjeg dana zasjedanja Centralnog komiteta Komunističke partije koji je raspravljao o planovima za narednih pet godina.

Riječ je o zakonu koji su vlasti Kine usvojile u kasnim 70-im godinama prošlog stoljeća s ciljem smanjenja brzog priraštaja broja stanovnika, a kojim je parovima u urbanim sredinama bilo dozvoljeno da imaju samo jedno, a parovima u ruralnim sredinama dvoje djece. Pravo na drugo dijete imali su oni parovi kojima prvo dijete bude žensko.

Ublažavanje ove zakonske odredbe provedeno je krajem 2013. godine, kada je parovima u urbanim sredinama dozvoljeno da imaju i drugo dijete ukoliko je najmanje jedan od roditelja bio jedino dijete u porodici. (Tuzlanski.ba)