Foto: Tuzlanski.ba

Iako je Stonehenge danas jedna od najposjećenijih arheoloških lokacija i najpoznatiji monumentalni krug kamenja, on sasvim sigurno nije jedini. Jednako impresivna tvorevina može se pronaći i nedaleko u Škotskoj na zapadnoj obali otoka Lewis, kod mjesta Callanish. Callanish Stones, poznat i kao Standing Stones ili Škotski Stonehenge je kameni krug postavljen oko velike stijene visoke 5 metara, do kojeg vodi ‘aleja’ kamenih blokova dugačka više od 80 metara.

Callanish Stones je izgrađen 2900-te i 2600-te godine prije nove ere, iako se vjeruje da su na ovoj lokaciji bile građevine i prije 3000 godine pne. Kasnije je dodana i jedna grobnica, a njeno uništenje nam govori kao je lokacija napuštena nekad između 2000 i 1700-te godine pne.

Dok neki arheolozi govore da je Callanish Stones praistorijski opservatorij koji je služio za posmatranje nebeskih tijela, posebno Mjeseca, drugi opet tvrde da je ovo nekada bilo staro keltsko svetište, zbog ostataka grobnice koja je nekoliko puta modifikovana.

Lokalna legenda kaže da su ovo nekada bili divovi koji su živjeli na otoku, a koji su odbili da se preobrate na kršćanstvo, zbog čega su za kaznu pretvoreni u kamen. Druga priča kaže da je u zoru sredinom ljeta “Svijetleći” hodao kamenom avenijom, a neki smatraju da je ova priča vezana za nekadašnji stvarni astronomski značaj kamenja. (Pixelizam.com)