Hrvatski travel bloger za izbavljanje svog vodiča iz Afganistana prikupio 50.000 dolara
Foto: Tuzlanski.ba

Hrvatski travel bloger Kristijan Iličić na poziv za pomoć svog vodiča iz Afganistana odlučio je pokrenuti humanitarnu akciju za izbavljanje njega i njegove porodice iz Kabula, a za samo nekoliko dana uspio je prikupiti skoro 50.000 dolara.

"Dobrodošli u Afganistan, službeno najopasniju državu svijeta", napisao je Iličić ispod prve fotografije koju je objavio tokom svoje posjete ovoj državi u novembru 2020. godine.

Kako je tokom posjete Kristijan imao rijedak uvid u život i kulturu ljudi ove zemlje kazao je kako su ga nedavna dešavanja posebno pogodila.

"Ove dane s grčem u želucu i zebnjom u duši promatram šta se događa u toj zemlji. Procjene Amerikanaca da će talibanima trebati i do 90 dana da osvoje Kabul pokazale su se pogrešnima. Kabul je pao za 90 sati. Predsjednik je pobjegao iz zemlje, a njegova vojska je vrlo lako predala oružje", napisao je na Facebooku.

Vezano | Travel bloger Kristijan Iličić: “Nedavno sam boravio u u Afganistanu, sve ovo mi je nadrealno’ 

Prva fotografija iz Afganistana koju je Iličić objavio prikazuje i Noora, turističkog vodiča koji je nedavno sa suprugom, sinom od četiri godine i kćeri od četiri mjeseca napustio rodni Mazar-i-Sharif i pobjegao u Kabul gdje se krije u kući prijatelja iz koje ne izlazi. Smatra da bi, ukoliko ga talibani pronađu, bio ubijen.

Cilj mu je otići iz zemlje, u čemu mu je Iličić odlučio pomoći organizirajući akciju prikupljanja novca na platformi GoFundMe te je za samo nekoliko dana prikupio 50.000 dolara.