Francuske snage sigurnosti spriječile 11 terorističkih napada
Foto: Tuzlanski.ba

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve tvrdi da su francuske snage sigurnosti od početka 2015. godine spriječile najmanje 11 terorističkih napada u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za televiziju "France 5", čelnik francuskog MUP-a Cazeneuve je komentirao aktuelne rasprave o vanrednom stanju u Francuskoj i istakao da je ono bilo nužno nakon novembraskog terorističkog napada u Parizu, a da svakako neće trajati beskonačno.

Podsjetivši da još nisu uhvaćeni svi teroristi koji su izveli napade u Parizu, Cazeneuve je kazao da nije nikakva tajna da će vanredno stanje biti i produženo ukoliko i dalje budu postojane terorističke prijetnje.

"Od proljeća prošle godine je spriječeno šest, a od početka 2015. godine ukupno 11 terorističkih napada u Francuskoj. Među tim terorističkim planovima su bili i napadi na koncertne dvorane i javna mjesta", kazao je Cazeneuve.

Rasprave o opravdanosti aktuelnog vanrednog stanja na teritoriji cijele Francuske dodatno su intenzivirane nakon što je francuski premijer Manuel Valls tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu za BBC izjavio da će ono biti produženo.

"Moramo upotrijebiti sve resurse sve dok postoji prijetnja sigurnosti. Vanredno stanje treba trajati sve dok se ne riješimo ISIS-a", kazao je Valls.

Vanredno stanje u Francuskoj službeno ističe 26. februara, međutim francuski predsjednik Francois Hollande je već najavio da će u prvoj februarskoj sedmici Vijeću ministara inicirati raspravu o izmjeni ustava kako bi se vanredno stanje moglo produžiti za šest mjeseci.