Foto: Tuzlanski.ba

Desetine hiljada turista uživa u Festivalu snijega i leda koji se održava u sjevernom kineskom gradu Harbinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tradicionalni 32. festival snijega i leda u Harbinu otvoren je 5. januara i trajat će zvanično do 5. februara, ali će postavka ledenih skulptura i velikih replike svjetski poznatih građevina ostati otvorena i kasnije, ovisno o vremenskim uvjetima.

Glavna atrakcija je Svijet snijega i leda, koji je postavljen na površini od 750.000 kvadratnih metara. Za izradu ledenih skulptura utrošeno je 330.000 kubnih metara snijega i leda.

Među ledenim replikama poznatih objekata koje privlače ponajviše pažnje posjetilaca su istanbulska Ayasofya i moskovska katedrala Sv. Vasilija.

Svijet snijega i leda nudi posebno lijepe prizore noću kada je festivalska postavka osvijetljena šarenim svjetlima. Danju posjetioci uživaju u obilasku izložbi ledenih skulptura poznatih ljudi, ali i životinja i predmeta. Najmlađi posjetioci najviše pažnje posvećuju zabavnom parku igara na ledu.

Studentica Vang je za AA kazala da je u Harbin došla iz južne provincije Shandong i da uživa u ljepotama Harbina i festivala, ali da joj je teško da se navikne na niske temperature kakve do sada u životu nije iskusila.

U razgovoru sa novinarom AA, Shuen je kazala da je u Harbin došla iz udaljene južne provincije Guangdong i da uživa u svom prvom susretu sa snijegom i ledom.

Pripreme za Festival koji se održava početkom godine počinju u novembru, kada se okupe umjetnici iz cijelog svijeta kako bi uz pomoć više od 10.000 radnika "stvoril" Svijet snijega i leda. (Tuzlanski.ba)