Divan prizor u Jadranu: Desetak kitova snimljeno kod otoka Visa
Foto: Tuzlanski.ba

Gotovo nestvaran video stigao je iz akvatorija otoka Visa (Hrvatska) gdje je snimljeno čak desetak kitova.

– Snimili smo ga jučer ispred Komiže. I još jedan video na kojem se bolje vidi tačno pozicija na kojem su snimljeni. Najprije smo snimili skupinu od 3-5 jedinki, nakon nekih 15-ak minuta spazili smo i drugu slične veličine. Ovaj snimak je nastao nekih 20-ak minuta nakon što su se ta dva jata spojila i ovdje je nekih 10-ak jedinki – izjavio je Branimir Biočić koji je svjedočio ovom nevjerovatnom prizoru za Morski HR.

Radi se o vrsti kit perajar ili veliki sjeverni kit. On je najbliži srodnik plavog kita i poslije njega je sljedeća najveća životinja na Zemlji.

– Išli su iz smjera Lastova prema Barjacima. Tu prvu skupinu kad smo krenuli snimati i približili joj se dronom, zaronili su i nije ih bilo nekih 10-ak minuta. Vozili smo za njima jer su bili nedaleko od nas – govori Biočić.

Veliki sjeverni kitovi su zaštićeni zakonom i nalaze se na spisku ugroženih vrsta. Na Jadran obično dolaze u potrazi za hranom, najčešće za sitnom plavom ribom i planktonskim račićima. Veliki sjeverni kit u prosjeku je dugačak 20 metara, a težak 70 tona.

– Tokom ribolova doživjeli smo zadivljujuću ljepotu otoka Visa iz ptičje perspektive sa snimkama dronom. Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu svjedočili smo impresivnom prizoru kitova u njihovom prirodnom staništu. Ostali smo hipnotizirani – poručio je Stefan Torres koji je napravio snimak.

Kitovi perajari žive u grupama od 5 do, eventualno, 10 životinja. U vremenu prije velikog kitolova postojale su grupe perajara i do 300 životinja. Perajari brže plivaju i dublje rone od većine drugih velikih kitova.