Danijela Štajnfeld uložila prigovor tužilaštvu u Beogradu: Neću stati!
Foto: Tuzlanski.ba

Glumica Danijela Štajnfeld, koja je ranije ove godine optužila glumca Branislava Lečića za silovanje, saopćila je javnosti kako je preko svog advokata uložila prigovor na rješenje tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Beogradu 13. jula je odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld, zbog čega je glumica uložila prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Štajnfeld je dodala kako "tužilaštvo kao da ne smije ili ne želi vidjeti da ima više nego dovoljno dokaza da započne sudski postupak". Glumica je izjavila i kako postoje brojni svjedoci, žrtve, ali i materijalni dokazi koji potvrđuju traumu koju je doživjela zbog seksualnog zlostavljanja.

Naglasila je kako tužilac zna da ona nema nijedan motiv za iznošenjem neistina o takvoj traumi, koju smatra najvećim napadom na njeno ljudsko biće.

"Tužilac mi je, u vrijeme kada sam dostavila gomilu dokaznog materijala, čak i poručio da mi vjeruje. Ja moram da naglasim da ja nisam bila ta koja je inicirala ovaj postupak. Tužilaštvo je mene kontaktiralo poslije medijskih objava o filmu 'Zaceli Me'. Tužilaštvo je sedmicama insitiralo da pristupim postupku. Ja sam odbijala, jer nisam smatrala da je moguće išta postići i da sudski postupak u Srbiji može da doprinese mom daljem ili boljem zacjeljenju. Na moja odbijanja i rečenicu da mislim da naše pravosuđe nije struktuirano s ciljem da razumije žrtvu, tužilac mi je rekao: 'Danijela, niste fer'… Ja ne moram nikome ništa da dokazujem. Ja želim da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje i da imaju pravo pomoći i podrške. I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. Zato ja neću stati", rekla je Štajnfeld.