Crveni karton Dodiku: Amerika je jako bitna, u tuči slonova prvi stradaju miševi
Foto: Tuzlanski.ba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić gostujući  uživo u emisiji OKO na Radio-televiziji Srbije (RTS) vjerovatno je najavio brzi kraj političke karijere Milorada Dodika.

Nedvosmisleno se to može zaključiti iz stava srbijanskog premijera u odnosu prema vodećoj sili u svijetu, što su SAD. Istu Ameriku Milorad Dodik je danas pokušao omalovažiti vjerovatno ni sam svjestan koliko je njegovo mišljenje nebitno. Ipak, mišljenje srbijanskog premijera je važnije. Dolazi iz Beograda i ono glasi:

"Otići ću u SAD na poziv Clintona i tamo ću govoriti zajedno sa Ćamilom Durakovićem i o Srebrenici. Je li mislite da je dobro da se u Americi ne čuje glas Srba o Srebrenici, upitao je Vučić voditelja RTS-a. Voditelj valjda nije prihvatio takvu smirenost Aleksandra Vučića pa je išao dalje dovodeći Vučića u situaciju da se izjasni na pitanje hoće li dovesti zbog naklonosti Americi Srbiju na suprotnu stranu od Rusije i Republike Srpske.

"Pustimo mi Ameriku i Rusiju. Kad se slonovi tuku, miševi prvi stradaju. Mi smo mali, neznatni. Da nije bilo ratova, balkanskih, prvog svetskog, drugog svetskog, rata iz devedesetih nas bi danas bilo 15 miliona, a nas sada ima 7,5 miliona", rekao je Vučić, prenosi 24sata.info.

Nevezano za večerašnji intervju na RTS-u vrijedi napomenuti kako se potpuno neopaženo i bez dubinske analize provukla se vijest da je Vučić u Francuskoj doživio diplomatski debakl. Francuzi su i njemu dodijelili crveni karton tako što su mu za domaćina negdje na aerodromu dali nekog trećeg sekretara francuske Skupštine... A on je onako umišljen i nabrijan išao na ''ziher'' u posjetu Francuskoj vjerovatno želeći i misleći da će se vidjeti i sa samim predsjednikom Hollandeom. Nije to više Miteranova Francuska. Valjda se uvjerio i Vučić.