Šok u BiH: Na tržištu otrovna šminka koja uzrokuje smrt?
Foto: Tuzlanski.ba

Bakterija koja se nalazi u ovom preparatu može uzrokovati i smrt, potrošači je mogu primijetiti golim okom jer je zamućena.

sminkanje2

Nadležna tijela BiH sljedećih će dana kontrolisati nalazi li se na tržištu Bosne i Hercegovine odstranjivač šminke za oči marke Essence, za koji je utvrđeno da sadrži smrtonosnu bakteriju. Ovo je potvrdila Lenka Kozić, direktorica Agencije za nadzor nad tržištem BiH koja je nadležna za ovakve slučajeve.

- Mi službeno nismo dobili nikakvu informaciju da se ovaj preparat, za koji je utvrđeno da je mikrobiološki neispravan, nalazi na našem tržištu. Obično je praksa bila da se u takvim slučajevima odmah obavijeste zemlje u kojima se prodaju ti proizvodi i mi odmah znamo o čemu se radi, kazala je Kozić. Ona je istaknula da će, u svakom slučaju, sljedećih dana biti provjereno ima li ovog preparata na bh. tržištu. "Cosnova Gmbh", proizvođač navedenog proizvoda i kozmetičke linije Essence, čije je sjedište u Njemačkoj, obavijestila je javnost da se povlači iz prodaje Essence bezuljni odstranjivač šminke s očiju jer je analiza pokazala da se u proizvodu nalazi bakterija Burkholderia cepacia, koja u slučaju konzumacije uzrokuje infekciju pa čak i smrt, posebno kod osoba slabijeg imuniteta, prenosi Vecernji.hr

Potrošači golim okom mogu utvrditi nalazi li se u proizvodu ova bakterija. Ako je tekućina mutna, onda vjerojatno u njoj postoji opasna bakterija.