Tužilaštvo TK: Pritvor za braću iz Ćelića zbog 12 teških krađa
Foto: Tuzlanski.ba

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Ramiza Ferizovića (21), Rasima Ferizovića (21), Amela Ferizovića (18) i Muhidina Ljaljića (30) iz Čelića zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi počinili produženo krivično djelo teška krađa i krađa na području Općine Čelić.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u periodu od novembra 2013. do aprila 2014. godine počinili 12 teških krađa i krađa na području Općine Čelić. Oni su sumnjičeni da su provaljivali u kuće, prodavnice i pomoćne objekte na području Čelića, odakle su otuđivali alate i mašine, novac, hranu, visokotarifne robe, namještaj, zlato i druge vrijednosti, te da su u dva navrata skinuli bakarne slivnike sa jedne kuće i prostorija Islamske zajednice Čelić. Sumnja se da su činjenjem ovih krivičnih djela sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 13.000 KM.

Po naredbi Općinskog suda Tuzla pripadnici PS Čelić su izvršili pretres kuće koju su koristili braća Ferizović kada je i pronađena određena količina ukradene robe. Osumnjičeni su lišeni slobode te je nakon kriminalističke obrade PS Čelić dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predala pomenute u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je jučer donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Postoje osnovi sumnje da je sa članovima grupe ova krivična djela činila i jedna maloljetna osoba za koju će se nadležnom sudu dostaviti zahtjev za pokretanje pripremnog postupka.

Istraga u ovom predmetu je u toku. (Tuzlanski.ba)