Advokat Elvira Sejfića: "Prijetili su da će mu ubiti dijete"
Foto: Tuzlanski.ba

Prijetili su mu da će mu ubiti dijete i zapaliti kuću, a neposredno prije događaja su ga pretukli, kaže na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Muhidin Kapo, advokat Elvira Sejfića.

Podsjetimo, Sejfić se sumnjiči da je u ponedjeljak na dvije lokacije u sarajevskoj općini Centar nožem usmrtio Mirzu Podbičanina, a potom s istim hladnim oružjem nanio teške i po život opasne povrede Sulji Planji, zvanom Suljo Domac.

Ročište za pritvor

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, danas se održalo ročište na kojem se razmatrao prijedlog o određivanju pritvora Sejfiću.

Odluka o pritvoru će biti naknadno donesena.

Advokat Kapo na početku kaže sa se njegovom branjeniku stavljaju na teret krivična djela ubistvo i pokušaj ubistva. Kapo je precizirao da Tužilaštvo traži pritvor zbog straha da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni mogao uticati na svjedoke te zbog straha da bi puštanjem na slobodu mogao dovršiti krivično djelo.

Nadalje, pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu došlo do uznemirenja javnosti.

Advokat Kapo je potvrdio za Radiosarajevo.ba da je njegov branjenik dobitnik najvišeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana te da su mu ubijeni i povrijeđeni otimali novac, što je portal Radiosarajevo.ba prvi i objavio.

"Oni su njega reketirali. Morao im je donositi pare. Dodijalo mu je to... Onda su ga prebili, na dan dešavanja, mislim da su mu nos slomili. Čovjek više nije mogao da trpi taj teror, uzeo je nož i uradio šta je uradio," kaže Kapo.

Zbog svega navedenog, kako kaže Kapo, predlagao je da se utvrdi je li djelo počinjeno u stanju neuračunljivosti.

"Ja sam rekao i tužiocu da ga je trebalo vještačiti zbog ovakvog psihičkog stanja. Pazite, prijetili su mu da će mu ubiti dijete i kuću zapaliti. Znači, narodski rečeno, čovjek je "pukao", imao je i ranije traume, poginuo mu je otac, poginula sestra... Riječ je o čestitom čovjeku, neosuđivan je i nekažnjavan. S druge strane, imate kriminalce, sa debelim dosijeom. Dakle, treba ga prvo vještačiti da se vidi da li je bio uračunljiv", kaže Kapo, dodajući da se protivio pritvoru te da je predložio mjere zabrane.

Nije bio sposoban dati izjavu

Kapo je naglasio da, ukoliko bi se utvrdilo da je Sejfić bio neuračljiv, onda nema ni djela.

"On je kod tužioca rekao da nije sposoban dati izjavu. Ja sam i danas na ročištu rekao da je on nesposoban pratiti ročište. On je prebijen, nisu mu dali nikakvu tabletu, sudija je odmah rekao da mu zovnu Hitnu pomoć i da ga pregledaju..." zaključio je advokat Muhidin Kapo.