Predložen pritvor za uhapšenu šeficu UIO BiH Jelenu Majstorović i druge
Foto: Tuzlanski.ba

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu.

U akciji naziva "Brend IV" koju su jučer proveli policijski službenici Agencije za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) na području Banjaluke, među šestero uhapšenih bila je i Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH te je za troje njih predložen pritvor.

“Nakon što je u prisustvu advokata ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji SIPA-e, na području Banja Luke, Gradiške i Prnjavora”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Zatim dodaju da je pritvor predložen za osumnjičene:

 Majstorović Jelenu, rođenu 1978. godine u Prnjavoru,

– Popović Radenka, rođenog 1967. godine u Prijedoru, i

 Savić Stevu, rođenog 1983. godine u Banjaluci.

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja..

U odnosu na navedene osumnjičene, za još troje uhapšenih bit će predložene mjere zabrane.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.