Na današnji dan prije tačno godinu, na najbrutalniji način ubijena je Nizama Hećimović. 

Od ubistva Nizame Hećimović u Tuzlanskom kantonu ubijeno još pet žena i dvoje djece
Foto: Arhiva

Nizama Hećimović je žrtva monstruoznog ubistva Nermina Sulejmanovića koji je isto prenosio uživo na Instagramu.  

Ubica je na svom profilu objavio video uznemirujućeg sadržaja, u kome je najavio šta će se nakon toga dogoditi. Nakon što je ubio Nizamu, usmrtio je još dvije, a ranio tri osobe nakon čega je počinio i samoubistvo. 

Vezani članak Mlada majka žrtva pomahnitalog ubice u Gradačcu

Ovo ubistvo uznemirilo je građane, ali nažalost nije označilo alarm za veću zaštitu žena koje su žrtve nasilja, kao ni pridavanje veće pažnje društva, kojem su ovakve stvari kako se čini postale očekivana pojava. 

Niz žena koje su žrtve femicida nakon Nizame se nastavio, a čini se da je nakon njenog ubistva započeo mračan period za Tuzlanski kanton.

Nakon Nizame i poruka "nijedna više", još jedna žena sa tragičnom pričom pronađena je u Živinicama. Istog mjeseca Mevludin je usmrtio Tahiru, nakon čega je počinio samoubistvo. 

Zločin se desio na ulaznim vratima njene porodične kuće, a za vrijeme ubistva u kući se nalazilo i malodobno dijete. 

Vezani članak Živinice: Muškarac ubio ženu, pa izvršio samoubistvo?

U februaru ove godine, ubijena je i Amra Kahrimanović, čije ubistvo je počinio policajac Elvis Ćustendil. Njeno ubistvo se dogodilo na javnom mjestu i to sa više hitaca iz službenog pištolja policijskog službenika. 

Javnost je ponovo bila zgrožena, naročito pojavom da je ubistvo počinio uposlenik policije. Međutim, i ova priča nije trajala dugo. Protestne mirne šetnje za Amru su se održavale u Tuzli, a svakog puta broj učesnika bivao je manji. 

Vezani članak Tužilaštvo TK: Elvis Ćustendil iz pištolja usmrtio Amru Kahrimanović, izdata naredba za obdukciju

Za pravdu Amre borili su se njen brat i sin, koji su se nadali oštroj kazni za ubicu. Međutim, Kantonalni sud u Tuzli izrekao je ubici zatvorsku kaznu od 25 godina zatvora. Amrin brat Nedžad ostao je još više razočaran u pravosudne institucije. Način na koji je ubica usmrtio Amru, zaslužuje maksimalnu kaznu, smatra, a Tužilaštvo je najavilo i žalbu na presudu. 

Nadomak Tuzle u naselju Lipnica, još jednoj ženi prekinut je život od strane njenog supruga. Selmu Baluković ubio je suprug Erno Zabo Caki koji je nakon ubistva pokušao i samoubistvo. On je nakon liječenja, sproveden na ispitivanje u Tužilaštvo. 

Vezani članak Muškarac ubio ženu u Lipnici kod Tuzle, policija na terenu

Erno Zabo Caki je upotrijebivši hladno oružje, luk i strijelu usmrtio svoju suprugu u porodičnoj kući. 

Samo prije tri mjeseca, stravično ubistvo ponovo se dogodilo u Gradačcu gdje je pronađeno beživotno tijelo ženske osobe. Halidu Mujedinović ubio je njen suprug Refik koji je ubistvo počinio sjekirom koja je pronađena u porodičnoj kući. Nakon toga izvršio je samoubistvo. 

Vezani članak Stravičan zločin u Gradačcu: Muškarac ubio suprugu a potom počinio suicid

Građani Gradačca održavali su mirne proteste protiv svih oblika nasilja pozivajući vlast na rad i odgovornost. Međutim, vrijeme, a i novi femicidi pokazuju da građani nemaju veliki uticaj na mijenjanje realnosti.

Nekoliko dana nakon ovog slučaja, maj je obilježilo još jedno ubistvo, ali tog puta trostruko. Mujaga Čičkušić je oduzeo život supruzi i svoje dvoje maloljetne djece. Svoju suprugu Amelu Čičkušić i dva maloljetna djeteta Mujaga je ubio u stanu u Tuzli, upotrebom sjekire, nakon čega je skokom sa zgrade počinio suicid.

Vezani članak U stanu muškarca koji se sinoć ubio u Tuzli pronađena tri beživotna tijela

I ovo ubistvo je mnoge ostavilo bez riječi, a Tuzlu još jednom zavilo u crno. Nevine žene, pa čak i djeca stradaju, a sve na kraju ostane samo dio statistike. 

Da li su institucije zakazale? Da li ne rade svoj posao? Ili je možda krivo društvo? Pitanja su na koja odgovori ne stižu, a ubistva rastu. Dok sve počne i završi na iščuđivanju, nevjerici i želji da se još nekome ne dogodi isto, do promjene će teško doći.