MUP upozorava građane da zaštite lične podatke i da vode računa o svim oblicima prevara na internetu.

MUP upozorava: Sve češće internet prevare i zloupotreba bankovnih kartica
Foto: Ilustracija | Dosjetljiv način prevare

MUP SBK izdao je saopćenje u kojemu se sitiče kako su u više navrata upozoravali građane na sve češće internet prevare, odnosno zloupotrebe bankovnih kartica koje se manifestiraju u raznim oblicima (npr. traženje podataka s bankovne kartice, tj. broj kartice s prednje strane, kao i broj sa stražnje strane kartice - CVV/CVC).

Također, u saopštenju ističu kako su, u proteklom razdoblju evidentirane internet prevare koje se vrše putem online platformi tako što građane koji prodaju artikle kontaktiraju prevaranti.

Tom se prilikom predstavljaju kao zainteresirani kupci i šalju poveznicu s uputom da je treba otvoriti kako bi se dogovorili za uplatu, objasnili su.

"Kada građani, žrtve prijevare, otvore taj link, učita se stranica slična onoj online platformi za prodaju te, prema uputama, unesu podatke: ime i prezime, broj bankovne stranice i CVC/CVV broj, kao i druge osobne podatke. Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupnji, što omogućava prevarantu zloupotrebu navedenih podataka, odnosno skidanje novca s bankovnog računa", navodi se u saopštenju.

Prepoznavanje prevare

Dalje se navodi kako se prevare mogu prepoznati tako što se "kupci" uglavnom javljaju izvan platforme za prodaju, putem aplikacije Viber ili WhatsApp, tekstovi pisanih poruka uglavnom su loše prevedeni, šalju linkove koji ne sadrže domenu platforme za prodaju, a koji vode na sasvim drugu stranicu i nikada se ne javljaju na pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupnji artikla.

Iz MUP-a ističu kako prevaranti često šalju poruke (SMS, Viber, WhatsApp ili drugih aplikacija za komunikaciju) u kojima traže od nasumičnih žrtava navedene osobne podatke kako bi im mogli "izvršiti" dostavu već naručenih artikala.

"Žrtve su uglavnom građani koji su već naručili i očekuju prijam naručenih artikala. Ako dobiju tražene podatke, posebno broj bankovne kartice, prevaranti vrše neovlašteno skidanje novca s tog računa", zaključuje se u saopštenju MUP-a SBK.