Mirsad Brkić osuđen na godinu dana zatvora: Iznuđivao novac za povrat vozila njihovim vlasnicima
Foto: Tuzlanski.ba

Mirsad Brkić osuđen je na godinu dana zatvora jer je iznuđivao novac za povrat vozila njihovim vlasnicima, saopšteno je iz Suda BiH.

Nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, Sud BiH je juče donio presudu kojom je optuženi Brkić proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, od 26. decembra 2017. do 22. marta 2018. godine.

Od optuženog se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 5.000 KM, koju je dužan platiti u roku od godinu dana, od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Brkić je izdvojen iz predmeta "Danilo Cicović i drugi".

Tužilaštvo BiH je 2018. godine podiglo jednu od najvećih optužnica, a na spisku optuženih su bile osobe kojima su na teret stavljene organizovana krađa i preprodaja oko 200 skupocjenih automobila vrijednih više miliona maraka.

Grupa je razbijena u akciji "Volan", koja je pokrenuta 2011. i trajala do 2016. godine zbog sumnje da su njeni članovi duže vrijeme krali automobile na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH.

Istražioci su došli do informacija da su uglavnom krali skupocjene automobile njemačkih proizvođača "Audi", "BMV", "Mercedes" i "Folksvagen". Na meti su im se najčešće nalazila vozila "golf" i "audi".

Prema navodima iz Tužilaštva, automobile su sakrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala i Sokoca. Često su ubrzo poslije krađe kontaktirali vlasnike vozila, od kojih bi iznuđivali novac za otkup. Ukoliko vlasnici nisu pristajali da plate otkup, članovi grupe bi falsifikovali dokumentaciju i automobile preprodavali u BiH ili zemljama regiona.