Amalija Tomić iz Tuzle priznala organizirani kriminal i pranje novca
Foto: Tuzlanski.ba

Tridesetdevetogodišnja Amalija Tomić iz Tuzle, direktorica i odgovorna osoba firme „CIPROM“ d.o.o. Bijeljina, ranije osuđivana, zaključila je sporazum o priznanju krivice sa tužiocem Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optužena su saglasni da Sud BiH optuženoj za počinjeno kazneno djelo izrekne kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, te kaznu prestanka pravne osobe, odnosno pravnom zastupniku pravne osobe „Ciprom“ d.o.o. Bijeljina, Tomić Amaliji nalaže se pokretanje postupka likvidacije, javio je RTV Slon.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice optužena je u svoje ime, te kao pravni zastupnik u ime pravne osobe, u cjelosti priznala izvršenje kaznenog djela organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca i u vezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave, za koje je tereti optužnica Tužilaštva BiH od 18.07.2013. godine.

Tužilaštvo BiH predlaže oduzimanje predmeta koji su bili upotrebljeni ili su bili namijenjeni za počinjenje kaznenog djela.
Potpisivanjem sporazuma optužena se obvezala na svjedočenje u postupku protiv ostalih optuženih u ovom predmetu.

Optužena sklapanjem sporazuma potvrđuje da izjavu o priznanju krivnje, odnosno da je kao pravni zastupnik izjavu o odgovornosti pravne osobe „CIPROM“ d.o.o. Bijeljina dala dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.
Sklapanjem sporazuma optužena se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznu koju joj na temelju sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Tok postupka:

Dana 7. marta 2013. godine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sud je izrekao presudu kojom su optužena Amalija Tomić i pravno lice “Tim Hans” d.o.o. Tuzla oglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja. S tim u vezi, Sud je optuženoj Amaliji Tomić izrekao uslovnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od dvije godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optužena u periodu od četiri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo. U odnosu na pravno lice “Tim Hans” d.o.o. Tuzla, Sud je izrekao kaznu prestanka pravnog lica. Od optužene Amalije Tomić, Sud je oduzeo imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnih djela u iznosu od 5.193,98 KM, piše Tuzlanski.ba.

(Tuzlanski.ba)