Na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona utvrđeni su kriteriji za sufinansiranje izgradnje punionica za električna vozila čime je napravljen značajan iskorak u podršci elektromobilnosti i zelenoj tranziciji.

Značajan iskorak: 35.000 KM za izgradnju punionica električnih vozila na području Tuzlanskog kantona
Foto: Unsplash

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas kriterije, uslove i postupak raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila, a u cilju sufinansiranja projekata izgradnje, postavljanja, spajanja i priključenja na elektroenergetsku mrežu, testiranja i puštanja u rad (princip „ključ u ruke“) punionica za punjenje cestovnih vozila s pogonom na električnu energiju za javnu upotrebu na području Tuzlanskog kantona.

Za ove namjene planirano je ukupno 35.000 KM, a mogu biti dodijeljena privatnim preduzećima i poduzetnicima u cilju sufinansiranja izgradnje i postavljanja punionica koje su opremljene sa najmanje dva priključka/konektora za istovremeno punjenje električnih vozila na području Tuzlanskog kantona.

Ukupno predviđena sredstva su planirana i to u iznosu od 10.000 KM za izgradnju i postavljanje punionice sa sporim punjačima (AC punionica) i 25.000 KM za izgradnju i postavljanje punionice sa brzim pun jačima (DC punionica).