Završava se probijanje najdužeg tunela na Koridoru Vc, tunela Golubinja u dužini od 3.610,3 metra, čime će biti završeni radovi na iskopu duž lijeve cijevi tunela. 

Završava se probijanje najdužeg tunela na Koridoru Vc
Foto: Fena

Radi se o trenutno najdužem cestovnom tunelu koji se gradi u BiH na području općine Žepče u sklopu dionice autoceste na Koridoru Vc Poprikuše - Nemila čija je ukupna dužina 5,5 kilometara. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 251.100.305,40 eura bez PDV-a.

Tim povodom danas će biti upriličena i ceremonija na kojoj će se obratiti premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, federalna ministrica saobraćaja i komunikacija Andrijana Katić, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide, šefica Ureda Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia i član Uprave kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Asim Cengiz.

Izgradnja te dionice finansirana je sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicijskom bankom  te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan.