Brzaci, hladna voda, virovi. Precjenjivanje plivačkih sposobnosti. Uticaj alkohola, pad koncentracije. To su samo neki od faktora koju mogu odnijeti život.

Sve češća utapanja na kupalištima u BiH, šta je najčešći uzrok
Foto: BHRT

U protekla tri dana, četiri osobe su se utopile – dvije u Plivi, a dvije u Ramskom jezeru. Ronioci su tragali i za tijelom muškarca koji se u nedjelju sa ženskom osobom utopio u Ramskom jezeru, ali su ga zbog slabe vidljivosti našli tek u ponedjeljak popodne - oboje su iz Hrvatske.

Ovog ljeta zabilježeno je i nekoliko slučajeva utapanja u Drini. Zbog sve češćih utapanja, ponovno donosimo savjete gdje se kupati i kako se pripremiti za kupanje u rijekama i jezerima.

Plaže i javna kupališta. Mjesta na kojima je opasnost minimalna. Uvijek pod budnim okom spasilačke ekipe. Međutim, oprez mora postojati. Spasioci upozoravaju da je velika razlika u kupanju na rijekama i jezerima u odnosu na bazene. Važna je procjena situacije.

"Bazen kao bazen, vi sami vidite, to je stajaća voda. Imate uslovno rečeno procjenjenu situaciju gdje se ko nalazi, gdje se koji plivač nalazi, ali gdje su tekuće vode, otvorene vode, i jezera na kraju krajeva tu se svakakve nepredvidive situacije mogu dešavati", kaže Miloš Vejnović, spasilac i instruktor plivanja. 

Brzaci, hladna voda, virovi. Precjenjivanje plivačkih sposobnosti. Uticaj alkohola, pad koncentracije. To su samo neki od faktora koju mogu odnijeti život.

Najveća opasnost vreba na mjestima koja nisu označena. Na tim mjestima uvijek treba imati na umu da je voda nepredvidiva.

"Mi uvijek apelujemo da se odlazi na uređena kupališta, gdje ima veliki broj ljudi to ipak ulijeva sigurnost, da se odlazi na kupališta gdje je organizovan rad spasilačke službe ukoliko je moguće i ukoliko se nallaze u vašem okruženju", govori spasilac i instruktor Vejnović. 

Na to upozoravaju u Ronilačkom klubu „Buk“. U Evropi se svaka dva sata utopi čak sedam osoba. Do utapanja najčešće dolazi u poslijepodnevnim časovima. Ako spas od vrućina tražite na rijekama i jezerima u Bosni i Hercegovini, poslušajte savjete...

Važno je pridržavati se pravila. Jedno od njih je prilagoditi se na temperaturu vode prije potpunog ulaska.