Za podizanje lijekova nije vam više dovoljan samo recept!
Foto: Tuzlanski.ba

Apotekari u TK ne izdaju lijekove pacijentima kod kojih nije ovjerena knjižica

apotekaRedakciju RTV Slon kontaktirali su građani koji tvrde da se lijekovi u apotekama od sada izdaju samo uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu. Bez obzira što ljekar uredno propiše recept, apoteke ne žele izdati lijek ukoliko nije ovjerena zdravstvena knjižica, tvrde građani. S druge strane, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK su nam rekli da je to zakonsko pravo svake zdravstvene ustanove, pa samim time i apoteke.

U skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju TK, zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti samo osobe sa uredno ovjerenom zdravstvenom knjižicom, a ovjeru vrši kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja jednom mjesečno. Zdravstvena zaštita, između ostalog, podrazumijeva i dobijanje lijekova sa Esencijalne liste. Dakle, da bi pacijent dobio propisani lijek sa Liste mora imati ovjerenu knjižicu i predočiti je apotekaru prilikom preuzimanja lijeka.

Sve apoteke sa područja TK su umrežene u zajednički sistem sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, tako da apotekar na licu mjesta može da provjeri stanje osiguranika. Praksa provjeravanja zdravstvenih knjižica u apotekama u posljednje vrijeme je pooštrena, jer apoteke moraju platiti lijekove pacijentima kod kojih nije ovjerena knjižica.

Uputstvom o sadržaju i obliku zdravstvene legitimacije, koje je doneseno na osnovu odredaba Zakona o zdravstvenom osiguranju, propisano je da zdravstvena ustanova ima obavezu da provjeri identitet osigurane osobe kao i ovjeru zdravstvene legitimacije od strane kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja", kaže glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Riad Kurtalić.

Dakle, na osnovu ovog pravila i apotekari kao uposlenici zdravstvenih ustanova imaju pravo da od osobe, kojoj su propisani lijekovi sa Esencijalne liste, traže na uvid zdravstvenu knjižicu.

Lijekove sa liste lijekova na receptu propisuju ljekari porodične medicine i stomatologije u ugovornim zdravstvenim ustanovama i kod ugovornog privatnog zdravstvenog radnika. Lijekovi se mogu podići u ugovornim apotekama na području TK", ističe Kurtalić.

Provjeravanjem knjižica od strane apotekara će se suzbiti nekontrolisano izdavanje lijekova od strane ljekara. Dakle, ako ljekar po nekom osnovu da recept pacijentu kod kojeg nije ovjerena knjižica, apotekar takvu nepravilnost može spriječiti ako prekontroliše njegovu zdravstvenu legitimaciju.

Tuzlanski.ba / RTV Slon