Vremenska prognoza i bioprognoza za vikend
Foto: Tuzlanski.ba

Danas se Bosni očekuje umjereno oblačno, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Nešto više oblaka očekuje se u zapadnim i jugozapadnim područjima. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovni slabo do umjereno jugo koje će tokom dana ojačati. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni između 17 i 23, u Hercegovini od 20 do 26 stepeni.

Stabilnije vremenske prilike, uz više sunca, pozitivno će djelovati i popraviti raspoloženje većine populacije. Poteškoće kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana. Jutarnji sati će biti svježiji, naročito u dijelu Bosne, stoga je u ovom periodu poželjno biti oprezniji i povesti računa o primjerenom odijevanju.

Subota, 3.10.2015. U našoj zemlji malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu. Tokom dana, povećanjem oblačnosti očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14 do 19, a najviša dnevna od 18 do 24, na jugu do 26 stepeni.

Uz relativno nepovoljne biometeorološke prilike, kod meteoropata i hroničnih bolesnika moguće su nešto izraženije poteškoće, obzirom da će pogoršanje sa jugozapada tokom dana postepeno proći iznad Bosne i Hercegovine. Sa približavanjem noći opšta slika će se poboljšati. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, dekoncentracija, problemi sa snom.

Nedjelja, 4.10.2015. U našoj zemlji umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu. Tokom dana, povećanjem oblačnosti očekuje se i slaba kiša. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 14 do 20, a najviša dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru koji stepen i viša.

Biometeorološka prognoza je povoljna, a tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti. Uz stabilnije vremenske prilike, bez izrazitih oscilacija, većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, te po mogućnosti provesti dan van gradske sredine, pri tome izbjegavati teže aktivnosti. Na jugu će opšta slika, pod uticajem promjenljivog vremena i južine, biti djelimično lošija u odnosu na ostatak zemlje. (Tuzlanski.ba)