Vraćamo se tamo odakle je sve krenulo: Radnici najavili okupljanje u subotu 7. februara pred zapaljenom zgradom Vlade TK
Foto: Tuzlanski.ba

Stotinjak radnika propalih preduzeća s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona okupilo se jutros pred zgradom pravosudnih institucija tražeći svoja prava.

Kao i svake srijede, radnici žele ukazati na svoje neriješene probleme te zahtijevati veći angažman pravosudnih institucija na procesuiranju odgovornih za privatizaciju koja je dovela do stečaja brojnih firmi u Tuzlanskom kantonu.

- Narod je umoran i iscrpljen - poručio je danas Hrustan Muminović, potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Dite".

Komentirao je i izjavu aktuelnog kantonalnog premijera Bahrije Umihanića da bi rezultati Vlade TK-a sigurno bili veći da nije bilo negativne medijske pažnje, prirodnih katastrofa i protesta.

- Vidjeli ste izvještaj Bahrije Umihanića koji kaže da od medija nije ništa mogao da uradi. To je notorna laž. Žalosno je šta rade s ovim ljudima - kaže Muminović.

Radnici najavljuju da će se 7. februara okupiti pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u prošlogodišnjim protestima.

- Vraćamo se tamo odakle je sve krenulo, na godišnjicu završetka prvog poluvremena. Tada smo rušili kriminalnu Vladu TK-a, a sada tražimo prestanak zakonskog i svakog drugog progona učesnika prošlogodišnjih demonstracija, ukidanje beneficija za poslanike i ministre (bijeli hljeb, vozni park, troškovi odvojenog života, troškovi reprezentacije, mobiteli, paušali, dnevnice) i smanjenje broja ministarstava - navodi se u pozivu Sindikata solidarnosti TK-a, a prenosi FENA.