Procedure i aktivnosti na uspostavljanju videonadzora započele su još prije dvije godine, kada su Vlada i resorno ministarstvo obezbijedili sredstva te dali nadležnost Zaštitnom pejzažu "Konjuh" za provođenje i izgradnju.

Borba urodila plodom: Konjuh konačno dobija rampe i video nadzor
Foto: Karton revolucija

Zloupotreba sječe šume na Konjuhu detektovana je od strane nevladnih organizacija. Karton revolucija je više puta upozoravala na stanje Konjuha, pokušavajući motivisati rukovodstvo Zaštićenog pejzaža Konjuh da radi svoj posao. 

Menadžment je dugo vremena prkosio odlukama Vlade, a samim tim svoje obaveze i dužnosti nisu izvršavali na vrijeme, upozoravali su aktivisti.

Međutim, čini se da će njihova borba uroditi plodom i da će uposlenici Zaštićenog pejzaža "Konjuh" postaviti rampe i videonadzor s obzirom na to da je na današnjoj sjednici Vlade usvojena Informacija Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK o provedenim aktivnostima na uspostavljanju zaštitnih mjera u Zaštićenom pejzažu “Konjuh” zajedno sa aktivnostima koje je provela javna ustanova.

Vezani članak Karton revolucija: Javna ustanova Zaštićeni pejzaž Konjuh ignoriše odluke Vlade TK

Nakon provedenih administrativnih procedura privodi se kraju izgradnja info-punkta od strane Kladnja, a nakon čega će uslijediti i postavljanje video nadzora. Video nadzor će služiti kao mjera zaštite od zloupotrebe sječe šume. 

Budući da se radi o dionici regionalne ceste koja je u nadležnosti Vlade Federacije BiH, Vlada TK uputila je zahtjev Federalnoj vladi za pronalaženje mogućnosti i za uspostavu rampe. 

Podsjećamo, članovi Karton revolucije bili su izloženi i fizičkim napadima od strane direktora Zaštićenog pejzaža "Konjuh" koji je nasrnuo na aktiviste koji su pokušali doći do informacija u kojoj fazi je proces postavljanja kamere i videonazdora. 

Vezani članak Direktor JU ZP Konjuh fizički nasrnuo na predstavnike pokreta Karton revolucija

Ministarstvo će nakon okončanja radova, uspostavljanja info punkta i video nadzora,  također, uputiti dopis preduzeću „Šume“ TK, putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, u kojem će tražiti zaustavljanje vozila koji trenutno obavljaju redovnu sječu u zaštićenom pejzažu kako bi se osigurala kontrola sječe šume.