Vive žene obilježavaju Dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu
Foto: Tuzlanski.ba

Povodom 19. juna – Međunarodnoga dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu koji ima za cilj podizanje svijesti građanstva te poticanje empatije o važnosti njegovanja kulture sjećanja i borbe protiv zaborava svih nevinih žrtava koji su izgubili svoje živote, UG Vivie Žene u Tuzli će realiziovati nekoliko aktivnosti.

Aktivnosti obilježavanja 19. juna počinju u 12:00 sati, Mirnom šetnjom okupljanjem na Trgu Slobode – Kapija – Spomenik Suza – Slana banja.

Nakon mirne šetnje, sa početkom u 14:00 sati biće Predstavljanje knjige “Sjene iza mene”, u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Knjiga donosi istinita svjedočenja žena koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile žrtve sekusalnog nasilja i torture.

O značaju aktivnosti koje se sprovode protiv bilo kakvog vida nasilja, a osobito protiv seksualnog nasilja u ratu i važnosti suočavanja sa ratnom prošlošću, će govoriti Jasna Zečević – direktorica Vive Žene, Suzdina Bijedić – koordinatorica projekata, Aida Mustačević-Cipurković – psihoterapeutkinja, te urednica i priređivačica knjige Alma Omeragić.

Važnosti događaja i teme će pridonjeti glumica Sadika Kahrimanović-Avdić i tuzlanski ansambl "Iskre".

Aktivnost  se realizuje u okviru projekta "Međugeneracijsko suočavanje sa prošlošću – za kulturu sjećanja i izgradnju mira".