Broj oboljelih od morbila širom Bosne i Hercegovine i dalje raste, i dostigao je preko 7.000, upozoravaju iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a. 

Više od 7 hiljada oboljelih od morbila u BiH: Nevakcinacija ugrožava živote djeci i mladima
Foto: Ilustracija

Do sada su u Bosni i Hercegovini registrovana dva smrtna slučaja od posljedica zaraze morbilama. U oba slučaja je riječ o adolescentima. 

Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti na svijetu, a šire se kada zaražena osoba diše, kašlje ili kiše. Virus ostaje aktivan i zarazan u zraku ili na zaraženim površinama do dva sata.

Najčešći uzrok teških, pa čak i smrtnih posljedica, jeste nevakcinacija.

Neke od težih komplikacija ovog virusnog oboljenja, koje je preventabilno MRP vakcinom, su upale uha, pluća i mozga, što može dovesti i do smrtnog ishoda (1 na 1.000 oboljelih), kaže doktorica Meliha Hadžović - Čengić, infektolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u kojem je do sada hospitalizirano više od tri stotine pacijenata.

Nakon akutne faze i prebolovanih morbila, može se govoriti o dugotrajnim posljedicama. Naime, morbili mogu dugoročno oslabiti imunitet, a najteža posljedica koja se može javiti godinama poslije prebolovanih morbila je subakutni sklerozirajući panencefalitis, obično sa smrtnim ishodom. 

Kako bi se podigla svijest o ovom problemu,  Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine provodi anketu o vakcinaciji u cilju prikupljanja relevantnih podataka o stanju imunizacije u našoj zemlji.

''Ova anketa ima ključnu ulogu u borbi protiv epidemije morbila, omogućujući nam da bolje razumijemo trenutno stanje i identifikujemo potencijalne oblasti za poboljšanje. Anketa ima za cilj prikupiti informacije o vakcinaciji, uključujući broj vakcinisanih osoba, vrste vakcina koje su primljene, i eventualne nuspojave. Ovi podaci će nam pomoći da bolje planiramo i usmjerimo naše resurse prema prioritetima'', navedeno je.

U anketi možete učestvovati OVDJE.