S obzirom da je Vijeće ministara odbilo podržati prijedlog Nešića, ova tačka skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice.

Vijeće ministara nije podržalo imenovanje Radinkovića za direktora SIPA-e
Foto: Arhiva | Sjednica Vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog ministra bezbjednosti Nenada Nešića da novi direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bude Slobodan Radinković.

Ovu informaciju je za BHRT potvrdio Nešić, koji je ranije izjavio kako Radinković ispunjava sve uslove te da vjeruje kako će njegov prijedlog biti podržan.

S obzirom da je Vijeće ministara odbilo podržati prijedlog Nešića, ova tačka skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice.

Podsjetimo, Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj, bio je trećerangirani na listi Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Ispred njega su bili Darko Ćulum i Ljubiša Pandurević.

Na sjednici Vijeće ministara, naći će se inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu - instrument za reforme i rast za Balkan između EU i BiH, odnosno Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Na dnevnom redu je nacrt sporazuma o zajmu - projekat izgradnje i opremanja dodatnog objekta za smještaj studenata u Javnoj ustanovi Studentski centar "Boriša Starović" u Foči između Saudijskog fonda za razvoj i BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora trebalo bi da budu razmatrani nacrti sporazuma i amandmana između BiH i Evropske investicione banke o finansiranju auto-puta "Pet ce" - Tunel Kvanj - Buna, Mostar Jug i Zenica Sjever.

Pred ministrima će se naći i prijedlog osnova za pokretanje postupka za prihvatanje izmjena i dopuna Statuta UN za turizam, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te prijedlog odluke o utvrđivanju funkcija, struktura i tijela BiH nadležnih za sprovođenje programa teritorijalne saradnje 2021-2027, na prijedlog Direkcije za evropske integracije BiH.

Na dnevnom redu je prijedlog odluke o izmjenama odluke o naknadi za korištenje radiofrekventnog spektra u BiH, prijedlog odluke o dopuni odluke o formiranju Savjeta za djecu BiH, te prijedlog odluke o izmjeni odluke o dodatku na platu na osnovu posebnih uslova radnog mjesta za zaposlene koji obavljaju poslove sudske policije BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2025. godine i prijedlog odluke o ponavljanju količine tarifnih kvota u 2024. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje.