Vehabizam kao unosan biznis
Foto: Tuzlanski.ba

Kako se obogatio Nusret Imamović, poduzetni šejh iz Gornje Maoče

nusret imamovicKontroverzni lider vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović kupio je nedavno kuću u naselju Šatorovići kod Brčkog, koju je platio sto tisuća maraka. Premda nema nikakvog formalnog zaposlenja, niti prijavljenih prihoda, Imamović je za novi dom odabrao najluksuzniju i najskuplju kuću u Šatorovićima, isplativši bivšem vlasniku cijeli iznos novca u gotovini?!

Najava preseljenja autoritativnog vođe u Brčko čak je i među Imamovićevim najodanijim sljedbenicima u Gornjoj Maoči, koji su gu doskora bezpogovorno slušali, izazvala burne reakcije i ogorčenje. Većina je selefija u Gornjoj Maoči, naime, naivno vjerovala kako teret skromnog života u selu izoliranom od ostatka svijeta dijeli i njihov šejh Nusret Imamović.

Vijest da je poduzetni Imamović iskeširao golemu sumu novca za kupovinu još jedne kuće, sve je prenerazila.

No, nije samo neugodno otkriće o bogatstvu njihovog vođe uzbunila vehabije koji su proteklih godina, na Imamovićev nagovor, rasprodali svoja imanja i iz cijele BiH došli živjeti u Gornju Maoču. Iako je sam Imamović propagirao kako je život među nemuslimanima grijeh i po svaku cijenu zagovarao preseljenje iz neislamskih sredina u islamsko okruženje, u zajednicu gdje će se sav imetak dijeliti među braćom, na koncu je odabrao novi dom u Šatorovićima, brčanskom naselju u kojem žive Bošnjaci, ali nema drugih vehabija.

Pravdajući se pred najbližim prijateljima, prpošni je Imamović kazao da se morao osigurati za stare dane i povesti računa o budućnost svoje obitelji, jer Gornja Maoča neće trajati vječno. O desecima svojih sljedbenika koji su se na njegov poziv upustili u avanturu „zajedničkog života", Imamović nije rekao ni riječi. (S.Mijatović)

(Cijeli tekst pročitajte u narednom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 17. januara.)

Slobodna Bosna / Tuzlanski.ba