Usvojena odluka o poticajima poljoprivrednoj proizvodnji u Kantonu Sarajevo
Foto: Tuzlanski.ba

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojena je odluka za poticaje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo za ovu godinu.

Iz Vlade KS-a su naveli da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provelo proces pripremanja odluke transparentno i u saradnji sa kantonalnim poljoprivrednim proizvođačima.

"Za ovu namjenu u budžetu predviđeno je 6.100.000 KM i to su svakako najveća izdvajanja do sad za podsticaj poljoprivredi, dok su iznosi podsticaja po jedinici poljoprivredne proizvodnje kreirani na bazi obima proizvodnje u prethodnoj godini, kao i na saznanjima o novim proizvodnim kapacitetima", kazao je ministar privrede KS-a Adnan Delić.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila i Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije 136,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su ostvarili podsticaje za proizvodnju navedenih kultura u prošloj godini, a nisu ih u potpunosti uspjeli plasirati na tržište, zbog niza posljedica koje je donijela pandemija koronavirusa.

Iz Vlade KS-a su podsjetili da je Ministarstvo podnijelo inicijativu Vladi KS-a da se iznađu sredstva za otkup tržišnih viškova ovih poljoprivrednih kultura. Inicijativa je usvojena sredinom marta, uz zaključak o iznalaženju sredstava za otkup ovih proizvoda. S tim u vezi, Vlada je zaključkom sa sjednice s kraja marta zadužila Direkciju za robne rezerve da, u saradnji sa ministarstvima privrede, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Kantonalnom upravom civilne zaštite pripremi Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije ovih poljoprivrednih kultura, a koji je danas usvojen.

Planirano je da projekt otkupa i distribucije traje najviše četiri sedmice, odnosno da bude realiziran tokom aprila.

Delić je istakao da su uvećanje sredstava za podsticaje, kao i otkup tržišnih viškova krompira i luka, načini na koje Vlada KS-a i Ministarstvo privrede nastoje bar malo olakšati privrednicima ovo teško i izazovno pandemijsko vrijeme. (AA)