Uskoro novi red vožnje: U TK autobuske linije i nakon 21:00 sat
Foto: Tuzlanski.ba

Iako smo nebrojeno puta do sada izvještavali o nelegalnom taksi prevozu, koji je godinama bio slobodno možemo reći problem broj jedan, usvajanjem novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, donekle se taj problem u posljednjih nekoliko mjeseci stavio pod kontrolu.

\"autobus-tuzla\"Između ostalog, počelo se i sa oduzimanjem vozila onima koji nelegalno vrše prevoz putnika. Pored toga veliku korist od ove akcije imaju i legalni taksisti.

„Da se legalnim taksistima omogući da nesmetano rade i da funkcionišu na zadovoljavajući način. Pored toga korist će imati i sami građani koji će se voziti legalnim taksistima i registriranim prevoznicima\", kazao je Nenad Lukanović – pomoćnik ministra za saobraćaj u Vladi TK.

Od pokretanja ove akcije u našem kantonu preko 300 osoba je prijavilo taksi firme te su počeli sa uplatama poreza i svih ostalih obaveza prema državi. Međutim, ima i osoba koje su se oglušile na pomenutu akciju i upozorenja, pa su im vozila od strane, policije, inspekcije i drugih organa oduzeta. Pored ove akcije ono što će možda obradovati i one koji se voze javnim prevozom je izmjena, odnosno dopuna reda vožnje. To će prvenstveno značiti povećavanje broja polazaka na linijama koje imaju veliki broj putnika. Pored toga najvjerovatnije će na nekim relacijama biti uvedene i linije poslije 19:00, 20:00 ili čak 21:00 sat, prenosi RTV SLON

„Taj nedostatak prevoznih linija iza 19:00 sati će najvjerovatnije biti otklonjen. Ministarstvo će podržati takav zahtjev ukoliko to zatraže prevoznici\", istakao je Lukanović.

Prvenstveno ovi kasni polasci se odnose na linije van Tuzle, odnosno u druge općine našeg kantona. Pored svega nabrojanog, ovo ljeto bi moglo biti ljeto odluka i poboljšanja saobraćaja, prevoza i svega drugog čime rukovodi ovo ministarstvo.

Tuzlanski.ba