Uskoro 13 stipendija za studente Univerziteta u Tuzli
Foto: Tuzlanski.ba

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke stiže jedna pozitivna vijest za studente i sa našeg kantona. Naime, riječ je o dodjeli jednog broja stipendija za naistaknutije članove akademske zajednice.

univerzitet-u-tuzli

Trinaest najboljih studenata sa svih fakulteta Univerziteta u Tuzli uskoro će dobiti stipendije koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH. Iako je ovo za neke mali broj odobrenih stipendija, za druge predstavlja pozitivna dešavanja. Stipendije nisu namijenjene za studente sa prve godine.

„Unija studenata je zadužena da završi ovaj posao, zajedno sa Studentskom službom, gdje će se provjeriti koji student ima najbolji prosjek, osim studenata sa prve godine. Ovo se odnosi na ostale studente" - kazao je Nedžad Hodžić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

Još se ne zna tačan iznos stipendije, ali će biti nešto veći od 1000 KM- dodaje Hodžić.

Bila je ovo prilika da predsjednik Unije studenata podsjeti imatrikulante na njihove obaveze. Naime, mnogi studenti koji nisu ispunili svoje obaveze tokom apsolventskog staža, nazivaju se imatrikulanti.

„Mjesečno imaju rokovi, imatrikulanti po ispitu koji su im ostali plaćaju 30 KM. Zbog bezuslovnih prelazaka koji su se dešavali, odnosno uvođenjem Bolonje i guranjem starog sistema naprijed, javio se veći broj takvih studenata, nešto iznad 1000, tako da njima taj status ističe 31.marta"- kazao je Hodžić.

Zbog činjenice da ima rok postojanja statusa imatrikulanta, kod većine takvih studenata se javlja negodovanje i strah šta će se desiti ukoliko ne ispune svoje obaveze.Unija studenata Univerziteta u Tuzli na vrijeme podsjeća na ovaj problem, te se nada da će i Senat Univerziteta imati razumijevanje i kompromisno rješenje ukoliko imatrikulanti na vrijeme ne ispune svoje zadatke.

RTV SLON / Tuzlanski.ba