Agencija za vodno područje Jadranskog mora izdala je upozorenje zbog obilnijih padavina koje se očekuju 9. oktobra.

Upozorenje Agencije za vodno područje Jadranskog mora: Obilne padavine ponovo prijete Hercegovini
Foto: Ilustracija | Opasnost od bujičnih potoka

Zbog prognoziranih obilnijih padavina, između 30 i 60 litara po m², koje se očekuju 9.10.2024. godine, na većini hidroloških stanica u slivnom području Jadranskog mora predviđa se porast vodostaja, posebno u poplavnom području TMT, te u srednjem i donjem toku Neretve sa pritokama.

''Upozorenje se izdaje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima, uz moguće pojave bujičnih potoka i klizišta, a obuhvata općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje'', saopšteno je.

Savjetuje se nadležnim institucijama da prate situaciju i djeluju u skladu sa svojim ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana odbrane od poplava. Službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se dodatni oprez.

''Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne objekte na opasnost prilaska obalama zbog mogućeg povećanja dubine i brzine toka vode, te blagovremeno dati obavijesti sa uputama i smjernicama za ponašanje, kako bi stanovništvo moglo provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od djelovanja vode'', istaknuto je.

Sve informacije o aktuelnim vodostajima sa svih hidroloških stanica na slivnom području Jadranskog mora dostupne su na web stranici Agencije za vodno područje Jadranskog mora.