Optuženi je proglašen krivim za krivično djelo - Organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom - Prevara.

Tuzla: Organizovao kriminalnu grupu, falsifikovali dokumente pa tuđe stanove prodavali kao svoje
Foto: Arhiva | Kantonalni sud u Tuzli

Kantonalni sud u Tuzli, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, u krivičnom predmetu protiv B.D., donio je prvostepenu presudu kojom je optuženi proglašen krivim za krivično djelo - Organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom - Prevara, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Prodavali tuđe stanove u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu...

Kako se navodi, optuženi je proglašen krivim što je u vremenskom periodu od juna 2022. godine pa do 15.06.2023. godine, u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Gračanici, Živinicama i Doboju, zajedno sa A.S., s kojom je živio u vanbračnoj zajednici, formirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, dok su njima poznate osobe iz Novog Pazara, Republika Srbija, te S.M. i Z.B., svjesno i voljno postali članovi te grupe, koja je odabirala tuđe stambene jedinice, a koje su, krivotvoreći dokumente, prodavali kao svoje.

Na taj način su izvršili i pokušali izvršiti najmanje deset prevara, pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 236.700,00 KM, a istovremeno oštećenima pričinivši štetu u iznosu od 249.700,00 KM.

Presuda je donesena na osnovu sporazuma o priznanju krivnje koji je optuženi zaključio sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona i nakon što je izmirio dio materijalne štete oštećenima u iznosu od 70.000 KM.

Optuženi se obavezuje da u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, oštećenom E.M. isplati iznos od 4.000,00 KM, oštećenom E.S.  iznos od 2.500,00 KM, a oštećenoj M.R. iznos od 750,00 KM na ime imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete, a dok se oštećeni E.S. sa viškom imovinskopravnog zahtjeva upućuju na parnični postupak.

Optuženom je produžen pritvor, koji može trajati najduže devet mjeseci računajući od dana izricanja presude, pa do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.