U Gradskoj upravi Tuzle je održan sastanak između federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Vedrana Lakića, direktora Elektroprivrede BiH Sanela Buljubašića i izvršnog direktora za kapitalne investicije, Haruna Gadže, te gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića.

Obnovljivi izvori energije: Izgradnja fotonaponske elektrane Divkovići u fokusu sastanka nadležnih
Foto: Tuzlanski.ba

Glavna tema sastanka bila je izgradnja fotonaponske elektrane Divkovići 1 i 2 na napuštenom rudarskom zemljištu i završenom odlagalištu šljake i pepela Termoelektrane Tuzla, što je dio šireg projekta Elektroprivrede BiH.

Na sastanku je naglašena važnost transformacije bivših industrijskih lokaliteta, ranije korištenih za proizvodnju energije iz uglja, u prostore za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

„Grad Tuzla podržava inicijative koje promovišu obnovljive izvore energije, zelenu tranziciju, smanjuju zagađenje i jačaju održivost, čime će se poboljšati kvalitet života naših građana“, naveo je Lugavić.

Ministar Lakić je pojasnio da će ovim projektom, lokacije koje su prethodno korištene za proizvodnju električne energije iz uglja bit transformisane u površine za generisanje električne energije iz obnovljivih izvora, posebno na degradiranim područjima bivših rudarskih kopova koja se ne mogu koristiti za poljoprivredu.


''Postojeća infrastruktura u ugljenom regionu Tuzle može se iskoristiti za izgradnju i priključenje energetskih kapaciteta, čime će se postepeno zamijeniti proizvodni objekti koji koriste ugalj, ističući da će gradnja fotonaponskih elektrana i sistema za skladištenje električne energije osigurati stabilno snabdijevanje električnom energijom za region Tuzle'', navedeno je.

Direktor EP BiH, Buljubašić, istaknuo je da je iniciranje energetskih projekata na bivšim rudarskim površinama preporučeno posebnim zaključkom Vlade Federacije BiH, u okviru Projekta pravedne tranzicije ugljenih regiona, koji se priprema uz podršku Svjetske banke.

''U Elektroprivredi BiH započete aktivnosti na optimizaciji instalacije baterijskih sistema za pohranu električne energije (BESS). Degradirane površine bivših rudarskih kopova i područje TE Tuzla predstavljaju potencijalne lokacije za realizaciju ovih projekata'', naglasio je.