Sjednica Doma naroda danas nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

Klub bošnjačkog naroda odbacio prijedlog zakona koji ugrožava ustavni poredak BiH
Foto: Arhiva | Odbačen prijedlog novog zakona

Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da taj klub ostaje pri ranijoj odluci o neprisustvovanju današnjoj sjednici Doma naroda BiH te da je potpuno bespotrebno bilo zakazivati nastavak te sjednice.

Sjednica Doma naroda danas nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

''Nećemo učestvovati u radu sjednice dok god je taj sramni prijedlog na dnevnom redu. Nikada nije bilo upitno naše djelovanje u Domu naroda, mi ćemo se odazvati na bilo koju drugu sjednicu'', istakao je Džaferović.

Smatra nepotrebnim pojašnjavanje opasnosti od usvajanja tog zakona.

''Taj zakon predstavlja jedan težak udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer uvodi etničko glasanje i etničku strukturu u Ustavni sud, a predviđa i odlazak stranih sudija. To je sve suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i mi ne možemo na to pristati'', zaključio je Džaferović.

Na početku obraćanja medijima, on je izrazio saučešće porodicama stradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini te žaljenje što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju dana žalosti u cijeloj BiH, već su to uradile entitetske vlade i Vlada Brčko Distrikta.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je nakon neodržavanja sjednice najavio zakazivanje hitne sjednice u četvrtak u 12 sati kako bi usvojili materijale o ratifikaciji sporazuma i u vezi Berlinskog procesa.