UKC Tuzla: Uspješno urađena dva nova mikrohirurška zahvata
Foto: Tuzlanski.ba

Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla uspješno su urađena dva nova mikrohirurška zahvata.

Prema riječima dr. Emira Halilbašića, operativni zahvat replantacije dijela prsta je izveden kod 14-godišnjaka, koji je imao traumatsku atipičnu amputaciju distalne trećine srednjeg prsta, prema principu avulzivne povrede. “Nakon uspješno izvedenog operativnog zahvata pacijent se odlično oporavlja, te je već započeo sa neophodnim fizikalnim tretmanom, gdje očekujemo odlične funkcionalne rezultate aficirane šake”, ističe dr. Halilbašić.Drugi, mikrohirurško-rekonstruktivni operativni zahvat, rađen je pacijentu koji je prethodno u više navrata operativno tretiran.

Operativni zahvat je izveden u područiju skočnog zgloba na defektu nastalom zbog smrksavajuće povrede lijeve potkoljenice. Uz posljedično stanje osteomijelitisa redukovanih koštanih fragmenata, te eksponiranost osteosintetskog materijala, pravi izbor za rekonstrukciju postojećeg defekta je bio slobodni mišićni režanj. U konkretnom slučaju pomenuti defekt je pokriven sa slobodnim mišićnim režnjem m. Gracilis (mišić unutarnje strane natkoljenice)”, pojašnjava dr. Halilbašić i dodaje da postoperativni oporavak, zahvaljući velikom zalaganju i timskom radu sa kliničkim farmakologom, protiče uredno.

Planovi plastične i rekonstruktivne hirurgije UKC Tuzla baziraju se na integraciji mikrohirurgije, kao neizostavnog modaliteta u području rekonstruktivne hirurgije, čime se uz povećan broj usluga smanjuje potreba za odlazak pacijenata u zemlje inostranstva.