Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala uputio je hitan apel Vladi FBiH i Vladi TK da u što skorije vrijeme riješe infrastrukturu koja je oštećena tokom poplava.

Ugroženo 900 radnika: Upućen apel Vladi FBiH i Vladi TK za što bržu sanaciju oštećene pruge
Foto: ŽFBiH | Posljedice poplava

Katastrofalne poplave i klizišta uzrokovale su trajna oštećenja infrastrukture, a naročito željezničkog i cestovnog saobraćaja. Ova oštećenja donose ogromne gubitke privredi, jer je doprema sirovina trenutno duplo skuplja zbog toga što se obavlja drumskim saobraćajem.

Osim većih troškova nije moguće dopremiti istu količinu sirovine nego što se ranije moglo željeznicama, a samim tim potrebne količine uglja nije moguće obezbijediti.

Jedna od trenutno najugroženijih kompanija jeste Global Ispat Koksna Industrija Lukavac. Ova kompanija dopremu sirovine – uglja za koksovanje iz luke Ploče vrši putem željeznice. Trenutno, zbog uništene željeznice, nemoguće je transport na ovaj način.

Za funkcionisanje postrojenja neophodno je dnevno otprilike 2.500 tona uglja, dok drumska doprema osigurava nešto više od hiljade tona. Dodatni problem je što se ugalj doprema iz luke Bar, a zatim transport željeznicom na teritoriji Crne Gore, ali zbog pitanja geografije GIKIL, kada je u pitanju drum, preusmjeren je na Ploče.

Vezani članak GIKIL uputio apel za sanaciju pruge ka Luci Ploče: 100.000 tona koksujućeg uglja čeka na transport

"Ako se ova situacija ne riješi, cijeli GIKIL, kao i kompanije koje od njega zavise, mogle bi se suočiti sa velikim gubicima. Temperaturno-tehnološki minimum na kojem sad rade postrojenja je korak do gašenja proizvodnje u kompaniji Global Ispat Koksna Industrija, a to bi onda bila i privredna i ljudska katastrofa. Nadamo se da nam je svima dosta katastrofa i da moramo učiniti sve da katastrofa više ne bude, jer se ovo je zaista previše za jednu ovako malu zemlju", navode iz Sindikata. 

Stoga apeluju na Vladu FBiH i Vladu TK da se ova situacija riješi na najbrži mogući način, jer je svako produženje "propast za GIKIL".

"Ovakve vanredne situacije zahtijevaju promptnu akciju, bez zastoja zbog administrativnih, birokratskih ograničenja, koja usporavaju rješenja i uništavaju i ono što se spasiti može i mora. Molimo Vladu FBiHda angažuje sve svoje kapacitete, animira i međunarodnu zajednicu (koja je već pokazala razumijevanje i interes) i upotrijebi sva raspoloživa sredstva kako bi riješila ovaj kolaps", dodali su.

Navode da ukoliko se ovaj problem ne riješi u skorije vrijeme kompaniji Global Ispat prijeti potpuni zastoj proizvodnje koksa, jer se neće moći održati kontinuitet proizvodnje. 

"Ovakav scenarij bi za posljedicu imao ugrozu egzistencije 900 radnika i još 3000 članova njihovih porodica, jer poslodavac neće biti u mogućnosti održati redovnu isplatu plaća koje su jedini izvor prihoda za zaposlene u kompaniji", pojašnjavaju.

Također apeluju Vladama da iznađu mogućnost da finansijski pomognu kompaniji Global Ispat u smislu refundacije enormnih neplanskih troškova alternativnog transporta, koji već čitav mjesec iznosi oko kraja.

Navode da radnici GIKIL-a, koji ne znaju da li će primiti sljedeću plaću, sakupljaju novac da bi ljudima na ugroženim područjima pružili finansijsku pomoć. I ne samo radnici Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, već i radnici Sindikata hemije i nemetala, zajedno sa Sindikatom koksne i hemijske industrije u Prijedoru, prikupljaju sredstva i upućuju ih stradalim ljudima koji su preživjeli kataklizmu.

"Te ljude je poplava odnijela, ali ljudi iz hemijske industrije su ih uspjeli spasiti, iako su svjesni gubitaka i pokazati im da solidarnost još postoji", kazali su iz Sindikata.

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala izražava saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije i pružaju punu podršku ugroženom stanovništvu. 

Nadaju se da će njihova teška situacija biti riješena, te da će prepoznati značaj molbe.