Stojanović je premijera Halilagića upoznao sa cjelokupnom platformom podrške i lepezom usluga i oblika pomoći koji Tuzlanskom kantonu stoje na raspolaganju u tom segmentu.

Saradnja vlasti i civilnog sektora: Tuzlanski kanton u korak s EU standardima
Foto: Tuzlanski.ba | Grad Tuzla

Realizacija projekta tehničke asistencije Delegacije EU u BiH "EU za civilno društvo - Građenje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka u BiH", bila je povod za današnji susret premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića s vođom projekta Igorom Stojanovićem.

Cilj projekta je da se pruži podrška vladama na svim nivoima kako bi unaprijedili postojeće i razvili nove institucionalne mehanizme saradnje sa organizacijama civilnog društva u procesima odlučivanja, kao i dolazećim reformama u skladu sa odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU.

Ostvarivanje funkcionalnog partnerstva između javnog i civilnog sektora je izazov sa kojim se suočavala svaka država u procesu pristupanja EU, što bez izuzetka dokazuju njihova iskustva i dosadašnja praksa u državama zapadnog Balkana da su se mehanizmi saradnje između civilnog društva i javnih institucija pokazali kao minimalan standard koji se očekuje od država kandidata i potencijalnih kandidata u procesu evropskih integracija.

Stojanović je premijera Halilagića upoznao sa cjelokupnom platformom podrške i lepezom usluga i oblika pomoći koji Tuzlanskom kantonu stoje na raspolaganju u tom segmentu.

"Saradnja i partnerstvo između javnog i civilnog sektora u procesu evropskih integracija su nezaobilazan segment ne samo u kontekstu napretka u procesu već i u infomisanju o procesu, te uticaju na javni sektor i obaveze u procesu pristupanja. Tuzlanski kanton ima relativno dobro razvijene odnose i saradnju sa civilnim društvom, ali nesumnjivo je ima i prostora i potrebe da se ta saradnja institucionalno i ojača i proširi", kazao je premijer Halilagić.

Zahvalio je na prilici i pružanju ovog oblika podrške koji bi u konačnici trebao doprinijeti postizanju veće usklađenosti javnih politika sa potrebama građana, privrednika, kao i standardima proizašlih iz kandidature BiH za članstvo u EU.

Na kraju sastanka Halilagić je istakao da će Vlada unutar svojih institucija definirati najprikladnija područja i resore koji imaju ovu vrstu potreba, te će se u skladu s tim krenuti sa konkretnim aktivnostima na jačanju potencijala, saopšteno je iz Vlade TK.