U Tuzli sve spremno za opće izbore
Foto: Tuzlanski.ba

Općinska izborna komisija izvršila je sve pripreme za opće izbore prema rokovima koje je pripremila Centralna izborna komisija. Sve je spremno za otvaranje 155 biračkih mjesta ujutro u sedam sati, 12. oktobra.

Na 155 biračkih mjesta na području Općine Tuzla, od čega 153 redovna biračka mjesta i dva za glasanje u odsustvu, građani Tuzle moći će 12. oktobra ostvariti svoje građansko pravo. Još danas traju aktivnosti vezane za obuku mobilnih timova koji će provesti glasanje za osobe koje su zbog bolesti ili invaliditeta fizički spriječene izaći na izbore. Na ovaj način glasaće i pritvorenici i zatvorenici.

„Oni su izrazili želju, imaju pravo po izbornom zakonu da glasaju putem mobilnih timova. Mi smo formirali 12 mobilnih timova za oko tri stotine takvih birača i danas ćemo i sutra izvršiti obuku mobilnih timova da pravilno provedu izborni proces.“, istakla je Meliha Pašić, predsjednica Općinske izborne komisije Tuzla

Politički subjekti, njih ukupno 33, među koje spadaju koalicije političkih stranaka, političke stranke koje nastupaju samostalno, nezavisni kandidati i liste nezavisnih kandidata, koji su ovjerili svoje kandidatske liste za našu izbornu jedinicu, imaju pravo da predlažu svoje posmatrače.

 „Mi smo donijeli odluku i akreditirali 1150 posmatrača od strane 17 političkih subjekata. Oni će imati pravo da nadgledaju cjelokupni izborni proces.“, ističe Pašić.

CIK utvrdila je visinu naknade za rad biračkih odbora za opšte izbore i za rad u Glavnom centru za brojanje. Za rad biračkih odbora namijenjeno je 4.850.000 KM, pri čemu će predsjednik biračkog odbora dobiti 100 KM, a potpredsjednik 70 KM. Komisija je jučer usvojila i instrukcije o načinu postupanja izbornih komsija za opšte izbore, koje sadrže i satnicu o obavještavanju javnosti o toku i rezultatima izbora 12. i 13. oktobra.

Prve preliminarne nezvanične rezultate glasanja CIK će objaviti u ponoć 12. oktobra i to za članove Predsjedništva BiH, a preliminarne rezultate za sve nivoe vlasti 13. oktobra. (RTV Slon)