U Tuzlanskom kantonu preko 2500 klizišta a 1800 osoba evakuisano
Foto: Tuzlanski.ba

Prema informacijama dobijenih od općinskih štabova Civilne zaštite na području TK kao posljedica poplava i klizišta na sreću nije stradala niti jedna osoba. Na području Tuzlanskog kantona do sada je prema  preliminarnim podacima evidentirano je preko 2500 klizišta koja ugrožavaju oko 2800 objekata, a evakuisano je oko 1800 osoba. Na području većine općina situacija se stabilizirala, ekipe stručnjaka su na terenu i rade na sanaciji klizišta.

U općini Živinice, tokom vikenda, radilo se na sanaciji korita rijeka Gostelja i Oskova. Stručne ekipe vrše opservaciju klizišta i daju uputstva građanima i službama koje rade na stabilizaciji. Komisije obilaze teren u općini Kladanj, vrši se sanacija posljedica klizišta i poplava. Putna komunikacija prema MZ Tuholj još uvijek je u prekidu. Radi se na raščišćavanju puta.

Na području Gradačca Vatrogasna jedinica bila je angažovana na čišćenju Bosanskog Šamca. Ukupan broj klizišta iznosi 280. Zbog velikog broja klizišta i danas dva geologa iz Tuzle i jedan tim obilaze najkritičnija klizišta. Osposobljena je putna komunikacija Kalesija – Dubnica. U Mjesnoj zajednici Tojšići, Lipovice i G. Kikači još uvijek nemaju vodosnabdijevanje i trenutno se snabdijevaju cisternama sa pitkom vodom. Danas se nastavlja sa sanacijom klizišta.

Na području Živinica, u toku vikenda rađeno je na sanaciji korita rijeka Gostelje i Oskove. Trenutno se izvode radovi na sanaciji klizišta.