Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnici sindikata radika Aide, Dite, Konjuha i Livnice koji su učestvovali u tzv. ''putu bez povratka'', danas u imali sastanak sa premijerom Bahrijom Umihanićem, sa kojim su razgovarali o načinima kako da se ispune radnički zahtjevi, piše Tuzlanski.ba.

Nakon toga, radnici su se uputili u ministarstvo za socijalni rad i politiku, gdje ih je dočekala ministrica Meliha Bijedić, sa kojom su dogovorili na koji način će radnici ove četiri firme preuzeti bonove za prehrambene pakete u vrijednosti od 180 KM, te kako i kada će im biti uplaćena novčana pomoć od 220 KM na račune.

[caption id="attachment_102665" align="alignright" width="247"]mevludin-trakic Mevludin Trakić, sindikat ''Konjuha''[/caption]

‘’Mislim da smo se izborili za sve radnike ovih firmi, nije bitno što nisu sa nama bili na maršu do granice. Mi smo se izborili i za njih, za one koji nisu mogli ići sa nama. Iza nove godine vidjet ćemo šta ćemo dalje.

Sljedeća adresa nam je nova Vlada koja bude izabrana’’ – kazao nam je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha iz Živinica.

Ministrica Bijedić nam potvrdila danas da bi svi radnici trebali novac imati na računima već sutra, ili prekosutra. Čeka se da ministarstvo finansija odradi svoj dio posla.

[caption id="attachment_102666" align="alignleft" width="239"]meliha-bijedic Meliha Bijedić, ministrica za socijalni rad i politiku[/caption]

‘’Danas u toku dana ćemo nastojati da sva finansijska sredstva prebacimo na centre za socijalni rad i da svim radnicima novac bude na računima u ova dva dana.

Potvrde na osnovu kojih će radnici moći podignuti pakete u objektima Binga, mogu biti podignute već danas’’, kazala je za Tuzlanski.ba, Meliha Bijedić, ministrica za socijalni rad i politiku u Vladi TK.

‘’Bonovi za pakete su preuzeti i spremni za podjelu svim radnicima tako da mogu da kupe prehrambene namirnice, a novac očekujemo u ova dva dana da će biti na računima’’ – kazao nam je Dževad Mehmedović, predsjednik sindikata Dite.

Predstavnici sindikata su složni u tome da od borbe za svoja prava nikada neće odustati. Usljedit će novi pregovori i dogovori. Čeka se da se formira nova Vlada koja će biti sljedeća adresa na kojoj će radnici tražiti svoja prava. Poručili su da već prva srijeda iza nove godine, bit će dan za proteste ispred Suda i Tužilaštva u Tuzli, kao što je to bilo i do sada.

[caption id="attachment_102667" align="alignright" width="233"]zikrija-djulovic Zikrija Đulović, sindikat Livnice čelika Tuzla[/caption]

“Danas ćemo imati sastanak samo mi predstavnici sindikata radnika na kojem ćemo se dogovoriti šta prvo hitno treba preduzeti. I dalje ponavljamo da nećemo stati. Dogovorićemo se šta ćemo dalje”, rekao je predsjednik Sindikata radnika Livnice Zikrija Đulović.

Na pitanje kako će radnici potrošiti novac, predstavnici sindikata su nam kazali da su odlučili da će obavezno izdvojiti novac da izvade nove pasoše, jer još uvijek nisu odustali od ideje da napuste ovu zemlju ukoliko njihovi ostali zahtjevi, osim pomenute socijalne pomoći ne budu realizirani.

‘’Dogovorili smo se da radnici koji žele, da odvoje 40 KM i od tog novca da izvadimo pasoše. Tako da sljedeći put nas niko ne može vratiti sa granice’’ – istakao je Zikrija Đulović, iz sindikata Livnice čelika Tuzla.

Generalno, svi radnici koji su učestvovali u četverodnevnom maršu ka granici su ‘’fizički slomljeni’’, mnogo ih je prehlađeno i bukvalno ne mogu da ustanu iz kreveta, kazali su nam danas njihovi predstavnici.

(Tuzlanski.ba)