Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Kameničko brdo u općini Bratunac.

U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci žrtve proteklog rata: Kosti uočili učesnici Marša mira
Foto: Fena

Prema informacijama s kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena na ovom području u julu 1995. godine.

Posmrtni ostaci žrtve će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će uslijediti njihova kriminalističko - tehnička i sudsko - medicinska obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK analize.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbi Suda BiH.

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić kazala je Feni da su se posmrtni ostaci koji su danas ekshumirani nalazili na površini terena i zapravo su ih uočili učesnici Marša mira koji je održan ove godine u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a u Srebrenici".

- Odmah je slučaj prijavljen Institutu nakon čega je uslijedilo hitno postupanje kako bi se posmrtni ostaci što prije ekshumirali i prebacili u Komemorativni centar u Tuzli - navela je Fazlić.