U BiH živi više od 40 posto aktivnih pušača
Foto: Tuzlanski.ba

Svjetski dan bez duhana obilježava se 31. maja svake godine. Cilj je ukazati na veoma štetne posljedice konzumacije cigareta koje mogu prouzrokovati pojavu karcinoma pluća, srčanog udara, doprinijeti začepljenju krvnih sudova i izazvati pojavu drugih bolesti.

\"cigare12\"Promijeniti stil življenja i prestati sa ovom ružnom navikom nikada nije kasno.

Od posljedica konzumiranja cigareta godišnje u svijetu umire čak šest miliona ljudi, а od togа više od 600 hiljada su nepušаči izloženi duhanskom dimu, među kojima su većinа žene i djecа. Prestanak konzumacije cigareta u velikoj mjeri smanjuje rizik od rmnogih bolesti. Tim povodom u Edukativnom centru Doma zdravlja Tuzla održano je predavanje o štetnosti cigareta i duhanskog dima.

\'\'Veliki broj ljudi u BiH puši zbog okolnosti u kojima živimo, a to je jedan od najpromjenjljivijih rizikofaktora na koji mi možemo da utičemo\'\', rekla je dr. Samira Herenda, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Nа Svjetski dаn bez duhаnskog dimа i tokom cijele godine, Svjetskа zdrаvstvenа orgаnizаcijа će podsticаti držаve dа borbu protiv uticаjа duhаnske industrije stаve u središte svojih nаporа, s ciljem da se suzbije svjetskа epidemijа upotrebe ovog štetnog poroka. U Federaciji BiH trenutno ima više od 40 posto stalnih pušača u starosnoj grupi između 18 i 65 godina, od čega su većina muškarci. Pasnivno pušenje također predstavlja veliku opasnost, prenosi RTV SLON

\'\'Boravak u prostoriji sa pušačem odražava se na niz navedenih oboljenja i na samom nepušača. Tako da i pasivno pušenje predstavlja vrlo ozbiljan i promjenjljiv rizikofaktor po zdravlje svake osobe, koja boravi u prostoriji sa pušačem\'\', dodala je Herenda.

Svjetski dan bez duhanskog dima obilježen je i u Službi porodične medicine Doma zdravlja Tuzla. Cilj je da pokušaju uticati na sve dobne skupine, jer nikada nije kasno prestati konzumirati duhan.

\'\'Danas govorimo o posljedicama pušenja, o štetnom dejstvu na krvno-žilni sistem, na dišne organe itd.\'\', istakla je Alma Kurt, glavna sestra u Službi porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Istraživanja sprovedena u timovima porodične medicine koja su obuhvatala oko 100 pacijenata, ukazuju da je taj broj, također, preko 40 posto, što je zabrinjavajući podatak.

Tuzlanski.ba