Foto: Tuzlanski.ba

Nakon saznanja da je sin demobilisanog borca Šefika Muminovića iz Živinica obavijestio medije da će zapaliti sebe, svoju majku, djecu i sestru zaputili smo se prema kući porodice Muminović u mjesto Meštrići.

Odmah po dolasku srećemo zabrinute komšije koje kažu da od jutarnjih sati nikoga nisu vidjeli iz porodice Muminović.

"Čuli smo da Nedim u kući drži kanister benzina i da prijeti da će zapaliti čitavu svoju porodicu. Žao nam je zbog svega što se dešava to su divni i čestiti ljudi koji su dosta propatili u životu" kazao je za Tuzlanski.ba Meho Rahimić mještanin sela Meštrići.

Od Omera Nuhanovića saznajemo da čitvo selo teško živi i svi se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Čak i Omer danas zavisi od svog sina jer je ostao bez zaposlenja.

"Niko vam ovdje ne radi, možda par kuća da ima stalno zaposlene i to je to. Veliki broj mojih komšija radio je u Konjuhu Živinice dalje vam je sve jasno." priča nam Omer.

Dok razgovaramo sa komšijama demobilisanog borca Šefika Muminovića u susret nam dolazi Hazim Rahimić otac bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine Elvira Rahimića.

Od njega saznajemo da u njihovo mjesto političari dolaze samo pred izbore kad im trebaju glasovi.

"Niko o ljudima ne vodi brigu, mi se između sebe pomažemo koliko možemo, ali do kada?" - pita se Hazim Rahimić.

benzin-muminovicNakon razgovora s komšijama nastavljamo prema kući Šefika Muminovića koji je u tom trenutku u Sarajevu pokušao da se otruje tabletama.

Na vratima nas je dočekuju suze njegove kćerke koja je zabrinuta za svog oca ali razumije njegovu patnju i bol koju proživljava posljednjih 20 godina.

Pred našu ekipu izlazi i Šefikov sin Nedim koji nas je ljubazno pozvao da uđemo. Nismo smo se previše iznenadili kada smo na stolu pored džezve s kafom ugledali benzin u plastičnoj ambalaži.

"Svi ćemo da gorimo, spremni smo na najgore zbog situacije u kojoj se nalazimo. Nas osam ovdje živi i nemamo nikakvih primanja, tata se borio za ovu državu, zdravlje je za nju dao a danas nema šta da jede." - kaže nam Nedim vidno potresen.

Od supruge Džemile Muminović također saznajemo pojedine detalje njihove životne priče.

"Sve što smo imali morali smo prodati za hranu i lijekove, više život u ovakvim okolnostima nema smisla. Spremna sam da gorim skupa sa svojom djecom u unučadima" - kaže nam jecajući i kroz suze Džemila.

Nakon razgovora kojeg možete pogledati u video prilogu članka, zazvonio je Nedimov mobitel, zvao ga je otac. Uslijedila je tišina..."Otac se vraća kući, napravili su sporazum. Dobio je obećanje da ću dobiti posao u rudniku" kaže u nevjerici Šefikov sin.

(Tuzlanski.ba)