Foto: Tuzlanski.ba

Hrvatska i Srbija su posljednjih dana pokazali da imaju veliko srce. Brojni migranti koji bolju budućnost traže prolaskom kroz ove države iznenadili su vlasti, razbjesnili mržnjom ispunjene ksenofobe koji divljaju po društvenim mrežama, ali još jednom pokazali da ovakve situacije iz brojnih ljudi, sasvim običnih, izvuku ono najbolje.

poster3

Pored brojnih organizacija, posebno raduje činjenica da se građani spontano organiziraju, pomažu sirijskim izbjeglicama, doniraju hranu, odjeću, hemijska sredstva ali i vlastitim automobilima besplatno prevoze do granice kako bi im olakšali nastavak puta u “bolje sutra”.

Skupina naših sugrađana i sugrađanki već je započela misiju pomoći migrantima koji su privremeno smješteni u Beogradu. Nakon samoorganiziranja i skupljanja osnovnih potrebština (odjeća i hemijska sredstva), zaputili su se u Beograd gdje su direktno stupili u kontakt sa migrantima, uručili im donacije ali i obećali da će nastaviti misiju pomoći.

Obzirom da je Tuzlanski.ba društveno-odgovoran i socijalno-osjetljiv medij sa velikim brojem realiziranih humanitarnih akcija, odlučili smo skupa sa dobrim i humanim ljudima, pokrenuti veliku akciju prikupljanja pomoći i sredstava za pomoć migrantima.

[caption id="attachment_173345" align="alignright" width="276"]akcija-sirijci-migranti Prva akcija: Posjeta i pomoć migrnatima u Beogradu[/caption]

TOK I PLAN HUMANITARNE AKCIJE:

- Srijeda 23. septembar sve do 16:00 sati možete doći u Cafe bar "Sloboda" i popiti kafu za Sirijske migrante, cijenu kafe formirate sami, odnosno u željenom iznosu novčane donacije.

- Pored novčanih donacija na istom mjestu u istom terminu (Srijeda, Caffe Sloboda do 16 sati) možete donirati i druga potrebana sredstva. Prema posljednjim informacijama najpotrebnija su hemijska sredstva (pelene, kaladonti, sapuni, vlažne maramice...) i zimska odjeća.

- Sve one koji žele pomoći akciju molimo da NE DONOSE HRANU, obzirom da se veća količina hrane neće moći prenijeti preko granice.

- Nakon 16:00 sati formirat ćemo i mobilni tim volontera koji će namijenjenu pomoć moći preuzeti sa vaše adrese. (Kontakt mobilnog tima: 063 940-904). Donacije ćete moći ostaviti i nakon 23. septembra u redakciji portala Tuzlanski.ba u centru grada. (Kontakt: 061 845-423).

potrebne-namirnice3

NAPOMENA: Ekipa portala Tuzlanski.ba će pratiti cijeli tok akcije, od momenta prikupljanja sve do uručenja donacija Sirijskim migrantima, uz prezentovanje apsolutno svih prikupljenih sredstava i donacija. Obzirom da se broj migranata u Beogradu smanjuje postoji mogućnost transporta pomoći na granične prelaze ili u mjesto u kojem pomoć bude najpotrebnija. 

TUZLA IMA SRCE – TUZLA JE UZ VAS!