Tuzlaku Nedim Musiću, aktivisti Pokreta Karton revolucija, jučer je zabranjen prelazak granice Srbije zbog, kako je navedeno, negativne procjene bezbjedonosnog rizika. 

Tuzlaku Nedimu Musiću zabranjen ulazak u Srbiju
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Zabrana ulaska u Srbiju

Musića je jučer na granici Srbije dočekalo neprijatno iznenađenje. Naime, kada su granični policajci provjerili njegove dokumente, izdata mu je odluka o zabrani prelaska granice, odnosno ulaska na teritorij države Srbije.

U odluci koja mu je predata stoji da je razlog negativna procjena bezbjednosnog rizika. 

''Pet sati sam bio na granici, od toga u prva dva sata nisam znao zbog čega sam zaustavljen niti šta čekam. Nakon toga su mi rekli da čekam insprektore iz MUP-a Srbije kako bi mi postavili par pitanja. Pitao sam mogu li u toalet, nisu mi dozvolili. Nakon ispitivanja, opet je uslijedilo čekanje, a nakog toga mi je odbijen ulazak u Srbiju bez konkretnog obrazloženja. U odluci piše samo da 'postoji negativna procjena bezbjednosnog rizika'...'', objašnjava Musić za Tuzlanski.ba

Dalje dodaje da vjeruje da je sve rađeno po nečijoj instrukciji, a ne po objektivnoj procjeni.

''U suštini, ovdje nisam bitan ja, bitna je poruka koja se šalje, a kojoj svi treba da pružimo otpor. Je li promovisanje pomirenja, povezivanja i zajedništva ugrožava državnu bezbjednost? Jesu li to evropske vrijednosti kojima teže zemlje balkana? Ovim putem pozivam sve relevantne subjekte, ambasade, ministre i institucije da stanu u zaštitu ljudskih prava, koja se krše na svakom koraku, a ovo je samo jedan od primjera'', ističe. 

Istaknuto Novi Tuzlanski.ba za Android i iOS uređaje: Dark mode, sačuvane vijesti, notifikacije...

Podsjećamo, Nedim Musić je aktivista Pokreta Karton revolucija, pokreta koji svojim aktivnostima ukazuje na probleme bh društva, a u posljednje vrijeme su iskazali i svoju borbu protiv gradnje Rudnika litijuma na području BiH i Srbije zbog ugrožavanja zdravlja stanovništva.

Vezani članak U Loznici održani protesti protiv gradnje rudnika litijuma: Govor održao i Tuzlak Adi Selman

Musićevog prijatelja i kolegu iz Pokreta Adija Selmana je, nakon što je održao govor na protestima u Loznici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao u televizijskom gostovanju na Prvoj.

Zbog svega navedenog aktivisti sumnjaju da je ovo jedna od posljedica režima srpskih vlasti protiv onih koji se bore za istinu i ukazuju na važnost jedinstva, umjesto zagovaranja podjela. 

Vezani članak Karton revolucija: Vučića i njegov režim je zabolio govor o važnosti jedinstva svih nas

''Lažu nas i dijele zbog ličnih interesa. Naš odgovor od Bihaća do Niša od Subotice do Trebinja mora biti istina. Istina kojom ćemo se boriti za naša rodna mjesta, za komad zemlje koju su nam preci krvlju sačuvali”, odgovor je aktivista na sve prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju.